Randenbroekerweg 77: Gerardus Wilhelmus Johannes Jordense

Randenbroekerweg 77
Hier woonde
GERARDUS WILHELMUS JOHANNES JORDENSE
geëxecuteerd in Vught
op 04-09-1944
33 jaar oud

Gerardus Wilhelmus Johannes JordenseGerardus Wilhelmus Johannes Jordense werd geboren op 1 juli 1911 in Amersfoort. Hij was gehuwd en werkte als assistent-rechercheur bij de NS. Op 4 september 1944 werd hij in Kamp Vught geëxecuteerd bij de executies “Vught voor D-Day”. Gerardus werd gearresteerd op de plek waar hij was ondergedoken. De politie kwam bij zijn onderduikadres binnen met de smoes dat ze een boodschap hadden van zijn vrouw. Hij werd weggevoerd naar kamp Vught en daar gefusilleerd.

Bron: -Sterbebuch- Amersfoort 1940-1945, blz. 125-126

Door Frankrijk werd aan hem postuum een oorkonde verleend voor zijn edelmoedige gedrag bij hulp aan gevangenen, gedeporteerden en ontsnapte krijgsgevangen. De oorkonde werd uitgegeven op 7 november 1947 en persoonlijk ondertekend door generaal De Gaulle.

Vertaling: Mr. Jordense Gerardus heeft deel uitgemaakt van het leger van soldaten zonder uniform, die meewerkten aan de glorieuze strijd voor de vrijheid.Dankzij zijn edelmoedige hulp die hij gaf aan gevangenen, gedeporteerden en ontsnapten of streden voor het geallieerde leger vanwege de vijanden.Uitgegeven Parijs op 7 november 1947.Ondertekend door: Generaal Charles de Gaulle.

.