Vermeerstraat 112: Jacob Pieter Schipper

Vermeerstraat 112
Hier woonde
JACOB PIETER SCHIPPER
gefusilleerd in Purmerend
op 15-12-1944
49 jaar oud

Jacob Pieter Schipper, werd geboren op 13 maart 1895 in Amsterdam. Hij was gehuwd. Van beroep sergeant-majoor in het leger. Omdat hij militair was, werd hij gearresteerd in 1942 voor het 1e Orde Dienst proces. Jacob Schipper was al in 1940 begonnen met zijn verzetswerk voor de Ordedienst in district G. In 1943 is hij vrijgelaten en op 15 oktober 1944 is hij door verraad vanwege zijn uitgebreide illegale activiteiten opnieuw gearresteerd en op 15 december 1944, als vergelding, gefusilleerd in Purmerend.
Tijdens de hongerwinter werd op 9 december 1944 door leden van de Knokploeg Waterland een overval gepleegd op de Hollandia, fabriek van melk- en voedingsproducten aan de Jaagweg in Purmerend. De bezetter had hier 9.900 kilo suiker voor eigen gebruik opgeslagen. Met melkauto’s werd de suiker door de verzetsmensen naar een veilige plaats gebracht, waarna het over zoveel mogelijk adressen werd verspreid. De buit kwam geheel ten goede aan bejaardentehuizen, ziekenhuizen, schoolkinderen en hongerige burgers. 

Spoedig ontdekte de bezetter de enorme verliespost uit de melkfabriek. Er werd een uitgebreid onderzoek ingesteld, maar de zaak kon niet worden opgehelderd. Om die reden werden op 15 december drie mensen uit de gevangenis aan de Amsterdamse Weteringenschans gehaald. Als vergelding werden zij op de Jaagweg in Purmerend gefusilleerd. Naast Jacob Pieter Schipper werden ook Antonie Breetveld, een verzetsman en Klaas de Graaf, een politieagent uit Amersfoort op die dag gefusilleerd.

.