Onderwijs

Gastles door Emmy Drop-Menko

Leerlingen van de school voor economie en ondernemen van het MBO Amersfoort hebben op een koude decembermaandag in 2014 doodstil en zeer geïnteresseerd geluisterd naar de gastles door Emmy Drop-Menko. Als vierjarig meisje moest ze afscheid nemen van haar moeder en de rest van haar familie. Ze wist het niet maar ging toen naar een onderduikadres. Daardoor heeft ze de oorlog overleefd. Ze heeft op een aantal onderduikadressen gezeten. De rest van haar familie ging ook in onderduik, maar is opgepakt en vermoord in Sobibor en Auschwitz. Haar vader Jacob Menko en haar moeder Rozetta Franken, haar elfjarige broer Sieg en haar 16-jarige zus Truusje zijn alle vier op 23 juli 1943 vergast in Sobibor. Ze waren opgepakt nadat ze op hun onderduikadres werden overvallen door de Duitsers. Tante Annie, die bij het gezin inwoonde, heeft eerst nog in het verzet gezeten voor ze bij een mislukte actie werd opgepakt. Zij is op 28 januari 1944 vermoord in Auschwitz.

Jacob Menko was directeur van de EPA (Eenheids Prijzen Almelo), een warenhuis waar alle producten een afgeronde prijs hadden van een dubbeltje tot een gulden. In Amersfoort aan de Utrechtsestraat 14 werd in 1939 de vierde vestiging van de EPA geopend. In de gevel van het pand aan de Utrechtsestraat is in 1909 een Davidster aangebracht. Het is niet bekend wie dat heeft gedaan. In het interview met Emmy is meer te lezen over haar familie.
Emmy Drop-Menko vindt het belangrijk om scholieren te laten zien welke invloed oorlog heeft op een mensenleven. Als overlevende en ooggetuige vertelt ze regelmatig wat haar en haar familie is overkomen in de Tweede Wereldoorlog. Ze liet ook nog het enige zien dat ze over heeft gehouden van haar familie: een kapot kettinkje en een kinderbestek.

Samenzijn in de synagoge

In de synagoge aan de Drieringensteeg in Amersfoort vond 18 september 2014 een bijzondere bijeenkomst plaats. Leerlingen en leerkrachten van het Corderius College Amersfoort starten samen met de Stichting Herdenkingsstenen de voorbereiding voor een bijzondere reis.
In het weekeinde van 11 en 12 oktober gaan meer dan dertig 16- en 17-jarige Havo en VWO leerlingen naar Polen. Ze brengen een bezoek aan het oorlogsmuseum in de voormalige fabriek van Oscar Schindler in Krakau. Schindler nam tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 1100 Joden in dienst in zijn Emaillewaren fabriek en redde daardoor hun leven.
Het voormalige concentratiekamp Auschwitz is het belangrijkste doel van de reis. Auschwitz is het symbool voor de Holocaust waarin zes miljoen Joden doelbewust zijn vermoord. Naar Auschwitz werden ongeveer 1,3 miljoen mensen gedeporteerd. Hiervan zijn er ongeveer 1,1 miljoen om het leven gebracht, waarvan het grootste deel werd vergast. Indertijd transporteerde de bezetter 57.000 Nederlanders naar Auschwitz, voornamelijk Joden. Slechts een paar honderd Nederlandse gevangenen hebben deze horror overleefd.
Onder de slachtoffers zijn bijna tweehonderd Amersfoorters. 125 Amersfoorters zijn vermoord in Sobibor en nog tientallen in andere kampen of door ander geweld.

De leerlingen gaan in Auschwitz een aantal uitgemoorde Amersfoortse families herdenken. Ze doen dit met behulp van kaartjes met een naam.

Louk de Liever, Holocaustoverlevende, vertelde zijn indrukwekkende verhaal.

In Amersfoort zijn meer dan 350 Joodse slachtoffers te betreuren. Meer dan zeventig verzetsstrijders stierven voor de vrijheid en drie Jehovah’s Getuigen zijn vermoord vanwege hun geloofsovertuiging.
Amersfoort kende aan het begin van de jaren dertig vierhonderd Joodse inwoners; grotendeels kleine middenstanders en marktkooplui. De winkels waren vooral te vinden in de Langestraat en daaromheen en de markten werden grotendeels gerund door de Amersfoortse Joden. Na de Kristallnacht kwamen nog eens vierhonderd Duitse Joden in Amersfoort wonen. Bijna de helft van die achthonderd Amersfoorters is gedeporteerd en vermoord.

Interviews

Interviews met leerlingen Corderius College Amersfoort (2013)
Interviews met leerlingen Corderius College Amersfoort (2014)

.