Van Campenstraat 27
hier woonde
PIET RUBENS
vermoord in Soest
op 1945-04-23

Piet Rubens is geboren op 2 januari 1920 in Hilversum. Piet is de zoon van Bernard Rubens en Julia Samson en heeft nog 3 broers en 3 zussen. Moeder Julia overleed in 1925. Het lukte vader Bernard niet om hun kinderen alleen op te voeden en is in 1926 ontheven uit de ouderlijke macht. Vader is opgenomen in het Apeldoornsche bos. De kinderen Rubens zijn uit huis geplaatst en groeiden verder op in het joodse kindertehuis de Berg stichting in Laren waar de oudsten hun MULO diploma haalden. 

‘Gewoon Dienstplichtig’

Piet ging naar de ambachtschool en was later van beroep machinebankwerker. In Amersfoort woonde de ongehuwde Piet op dit adres in bij de joodse familie Aptroot totdat hij moet onderduiken. Uit het militieregister van januari 1939 weten we dat Piet ‘geschikt’ en ‘Gewoon Dienstplichtig’ (G.D.) is bevonden door de krijgsraad voor de onbereden artillerie en de infanterie. In 1940 is de twintigjarige gelegerd in een kazerne in Amersfoort. Bij het uitbreken van de oorlog wordt zijn onderdeel naar de Grebbeberg gestuurd. Na de capitulatie werkt Piet in de brillenglazenfabriek van ir. Spaander. 

Aansluiting groep Braam

Toen de bevrijding nabij was, sloot Piet zich aan bij de gewapende illegale groep van Jan Braam, die aan het hoofd stond van de Binnenlandse Strijdkrachten in Liendert. Op maandag 23 april 1945 raakte de verzetsgroep bij de boerderij van Braam op de Schothorsterlaan verzeild in een vuurgevecht met Duitse militairen met de bevrijders op 600 meter afstand. Verschillende verzetsmensen kwamen daar om het leven. Piet wist te ontkomen, maar is later toch nog ontdekt en tijdens zijn vlucht alsnog gepakt. Tussen Hoogland en Soest is Piet door een Duitse onderofficier, genaamd de beul van de Birkt, doodgeschoten.

Identificatie

Broer Lex dook onder in Axel, Zeeuws-Vlaanderen, en verneemt weken later dat zijn broer vermist is. Hij neemt verlof en reist naar Hoogland. Op 14 juni identificeert Lex zijn broer Piet aan de hand van een “gruwzame foto” van het lijk. Zijn lichaam is achteloos achtergelaten door de Duitsers en steekt voor een deel boven de grond uit. Lex schrijft later in een brief: “blootgesteld aan weer en beest”. Diezelfde avond koopt Lex een graf voor zijn broer Piet. Piet is begraven in Soest.

Meer informatie

Wilt u meer weten en lezen over de andere slachtoffers in deze fatale confrontatie in Hoogland en over Piet Rubens? Lees het boek ’23 april 1945, zes uur’ geschreven door Henk van Middelaar.

Veel dank aan Henk van Middelaar voor de foto van Piet Rubens en bijdrage aan deze geschiedenis.