In de periode van april 2015-2019 zijn in Amersfoort op 201 adressen 412 herdenkingsstenen gelegd. Herdenkingsstenen liggen bij huizen waar mensen door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Dat deed de bezetter omdat het joodse mensen betrof of omdat de mensen verzetsstrijder waren. Deze mensen zijn afgevoerd naar concentratiekampen waar ze zijn vermoord. In een aantal gevallen werden de mensen al in Nederland omgebracht door kogel of marteling. Met het leggen van de herdenkingsstenen hebben alle slachtoffers weer een naam gekregen. “Hun namen niet vergeten” is het motto van de Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort. Want een mens is pas vergeten als zijn of haar naam niet meer zichtbaar is. Het leggen van alle stenen is mogelijk gemaakt met financiële steun van heel veel particulieren, Gilde Amersfoort en de Waterlijn, de Balm Family Foundation, de Stichting Door-Geven en de Marion Polakstichting.
In de ochtend van 4 mei 2020 wordt bij alle 412 stenen door bestuur en vrijwilligers van de stichting een witte anjer gelegd. Daarmee geven wij aandacht aan deze slachtoffers die helaas niet de vrijheid mochten krijgen, die wij nu, 75 jaar later, vieren. Veel nabestaanden, soms nog een in leven zijnde broers of zussen, maar ook volgende generaties en oude vrienden en bekenden van de slachtoffers zijn blij met de herdenkingsstenen. Het verdriet om het slachtoffer wordt niet weggenomen maar omdat hun namen blijven bestaan, is dit een grote troost.
De bloemen voor 4 mei zijn beschikbaar gesteld door de Amersfoortse Bloemkunstenaar Wolter Strijker – afscheidsbloemen vertellen het verhaal. Hij doet dit omdat hij zich door de aard van zijn werk zeer verwant voelt met de doelstelling van de stichting.
Over de Amersfoortse herdenkingsstenen is een mooi boek uitgebracht met daarin de namen van alle slachtoffers en 12 uitgebreide portretten van een aantal van deze slachtoffers en hun families.
No Comment