Twee broers Samuel en Arie Izak van Tijn gedeporteerd met ieder een groot gezin. Nooit meer teruggekomen. Het kan toch bijna niet anders dan dat ergens in een archief, dagboek of in een oude schoenendoos op zolder meer informatie over deze Amersfoortse families te vinden is. 

Een team is gestart met onderzoek naar het levensverhaal van dochter Reintje van Tijn en haar grote familie. Wilt u bijdragen aan ons onderzoek?

Op zoek naar klasgenoten

Veel weten we niet van de twee gezinnen met maar liefst zeven en negen jonge kinderen. En toch hebben ze ergens op school gezeten, hun buren gehad en waren de broers actief in het maatschappelijk leven. We zijn op zoek naar de kleine puzzelstukjes van hun leven. Wie zat ook op de Openbare Lagere (O.L.) school no. 9 op de Bisschopsweg net als Isa van Tijn (geboren 26 juni 1929), op de O.L. school no.12 in de Wijersstraat bij Sophie (Fietje, geboren 16 maart 1932) en Izak (geboren 1 november 1930) van Tijn of wie zat in de klas bij Reintje van Tijn (geboren 10 maart 1928) op de Openbare Meisjesschool (U.L.O.)?

Van links naar rechts: Fietje van Tijn, Rodi Polak en Emy Neeter

Winkels in centrum Amersfoort

Het echtpaar Samuel en Roosje van Tijn – Gompers kreeg zeven kinderen die allen gelijk met hun moeder in Sobibor zijn vermoord. Samuel van Tijn had in de Utrechtsestraat 3a in Amersfoort een winkel in tweedehands goederen. Is er onder de fotoverzamelaars nog een foto van het pand uit die tijd? Daarnaast was hij vrachtwagenchauffeur en koetsier. Broer Arie Izak van Tijn trouwde met Elisabeth Polak. Op de Hof 29a (hoek Peperstraat, het huidige Barista Café) had Arie Izak een winkel in galanterieën, sieraden en snuisterijen. Is er ergens nog een foto waarop Arie Izak zijn waar aanprijst?

Heeft u meer informatie? Neem dan contact op via het contactformulier onder vermelding van ‘Onderzoek van Tijn’.

No Comment

Comments are closed.