hier woonde
ALBERT JAN WEERTMAN
vermoord in Vught
op 09-04-1943
Albert Jan Weertman wordt geboren op 24 mei 1896 te Heino. Zijn ouders zijn Mannes Weertman en Tonia Grotenhuis. Het gezin telt nog zes kinderen, drie jongens en drie meisjes. Albert Jan trouwt op 14 juli 1920 in Zutphen met Wilhelmina Johanna Wassink, met wie hij twee kinderen krijgt, een zoon en een dochter. Wilhelmina Johanna overlijdt in 1930, op 32-jarige leeftijd. Een jaar later, op 31 mei 1931, trouwt Albert Jan met Johanna Wilhelmina Keizer. Het huwelijk vindt plaats in Zwolle. Met haar krijgt hij in 1935 nog één zoon.
Stoker bij de NS
Albert Jan Weertman werkt aanvankelijk als boerenarbeider vermeldt zijn personeelsdossier bij de Nederlandse Spoorwegen. Vanaf 21 juli 1919 is hij arbeider bij de de centrale werkplaats en vanaf 26 september 1926 stoker bij de gasfabriek werkplaats bij de Nederlandse Spoorwegen in Zwolle. In 1933 verhuist het gezin vanuit Zwolle naar Amersfoort, waar ze kortstondig in de Lekstraat wonen en vandaar verhuizen naar de Seringstraat 2. Zijn functie als stoker in Amersfoort start op 6 augustus 1933.
Medicijnen verboden
Gedurende de oorlog verspreidt hij het illegale blad De Waarheid in Amersfoort, reden waarom hij door de Duitsers wordt opgepakt. Na in Arnhem en Amsterdam te hebben vastgezeten wordt hij overgebracht naar kamp Vught. Het wordt hem verboden de medicijnen die hij nodig heeft voor zijn maagkwaal mee te nemen. Albert overlijdt op 9 april 1943 in Kamp Vught als gevolg van ziekte. Hij is 46 jaar.
Vernoemd
Zijn oudste zoon emigreert in de vijftiger jaren naar Australië, waar hij in 1995 op 74-jarige leeftijd overlijdt. Zijn jongste zoon overlijdt in 2014 op 78-jarige leeftijd. Zijn dochter is nog in leven. Ter nagedachtenis aan Albert Jan Weertman, Jan Reijmerink en vier andere collega’s bij de NS is in 1948 bij de NS-Wagenwerkplaats in Amersfoort een plaquette aangebracht. Bovendien is in de wijk Rustenburg het Weertmanplein naar hem vernoemd.
Veel dank aan de familie voor de foto’s en de bijdragen aan deze familiegeschiedenis.