Wijersstraat 7
hier woonde
ARNOLDUS VAN DAAL
omgekomen in Neustadt
op 1945-05-22

Arnoldus van Daal is geboren op 30 augustus 1912 in Amersfoort. Hij huwt met Eppie Anna Antje Aaltje van Iddekinge en is jurist van beroep. Tijdens de oorlog is hij commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) afdeling Boskoop, onder de schuilnaam ‘Landman’. Arnoldus is gearresteerd en zit van 19 december 1944 tot 6 maart 1945 gevangen in het Oranjehotel te Scheveningen en daarna tot 15 maart 1945 in Kamp Amersfoort met kampnummer 15209. Op die dag is hij gedeporteerd naar Duitsland en komt aan in Neuengamme op 18 maart 1945. Zijn registratienummer is daar 77319.

Naderende bevrijding

Bij de nadering van de bevrijders worden de gevangenen uit de kampen met de zogenaamde “dodenmarsen” opgedreven naar Neustadt – in de Lübecker Bocht in Noord-Duitsland. Daar worden zij aan boord gebracht van een drietal schepen, waaronder de Cap Arcona, die de gevangenen – welke de marsen hadden overleefd – naar Zweden zouden brengen. Maar deze schepen worden op 3 mei 1945 gebombardeerd door de Royal Air Force, waarbij ruim 7000 mensen omkomen. Arnoldus is een van de overlevenden van het bombardement, maar na de bevrijding – op 22 mei 1945 – bezwijkt hij in Neustadt alsnog aan de gevolgen van de ontberingen die hij heeft moeten doorstaan. In Amersfoort is het Van Daalpad naar deze verzetsman vernoemd.

Levensverhaal in boek

voorzijde van het boek 'Ard van Daal, het levensverhaal van de Boskoopse verzetsstrijder'

Boek ‘Ard van Daal, het levensverhaal van de Boskoopse verzetsstrijder’

In Boskoop is Ard van Daal scoutingleider ondanks het verbod op scouting in de Tweede Wereldoorlog. Ruim 75 jaar later is scoutinglid Mark Boon in de geschiedenis van verzetsstrijder Arnoldus van Daal gedoken en legde zijn levensverhaal vast in een boek. Bestel het boek via de webshop van Nationaal Monument Kamp Amersfoort.