Utrechtscheweg 35
hier woonde
FREDERIK WALTER KAMERLING
vermoord in Auschwitz
op 1943-09-17

Frederik Walter Kamerling is geboren op 9 april 1913 in Amersfoort. Hij was een van een tweeling met zijn zus Rosa Louise. Frederik is de zoon van huisarts Dr. Meijer Kamerling en Victorine van Ooij-van Vollenhoven. Hij is pas zes jaar als zijn ouders uit elkaar gaan en zijn vader later hertrouwd met Anna Ritsema van Eck. Samen krijgen zij nog een dochter en er maken dan in totaal acht kinderen deel uit van het samengestelde gezin.

In onderduik en interneringskamp

Dr Meijer Kamerling

Frederik is opgeleid tot bakker. In augustus 1942 is Frederik opgenomen in Zon & Schild vanwege zijn geestelijke gezondheid. Zijn zus is dan inmiddels ondergedoken in Friesland. De oudste twee broers, Johan Victor en Dirk Martijn, zitten ondertussen in Nederlands-Indië en komen daar terecht in een interneringskamp. In historische krantenadvertenties lezen we dat Dr Kamerling regelmatig zijn praktijk sluit en heropent naarmate de oorlog vordert en ondanks alles toch zijn juibleum viert. Voor het inleveren van zijn fiets krijgt hij als arts nog enige tijd ontheffing. Kort na de oorlog verkoopt hij zijn resterende instrumenten. 

Gevlucht

Na een gerucht in februari 1943 dat de Joodse patiënten worden opgehaald in Zon & Schild door de Duitsers, brengt Frederik zijn vader hem onder bij een gezin in de Tuinstraat in Amersfoort. Op 20 augustus 1943 komt bij de politie de melding binnen dat Frederik in verwarde toestand via een dakgoot bij een Duitse buurman naar binnen is geklommen. Per taxi wordt hij teruggebracht naar Zon & Schild en vervolgens op 7 september opgepakt en weggevoerd naar Kamp Westerbork. Op 14 september 1943 werd hij met transportnummer 76 naar Auschwitz gedeporteerd en vermoord op 17 september 1943.

Overlevenden

Van het gezin Kamerling overleefden Frederik en zijn moeder de oorlog niet. Moeder Victorine wordt in haar latere woonplaats herdacht. Zus Rosa Louise en de twee oudste broers emigreren naar Sidney, Australië en bouwen daar een nieuw leven en gezin op. Vader Kamerling overlijdt in 1951. 

Veel dank aan achterneef Dirk Martijn Kamerling en overige familieleden voor het delen van hun familiegeschiedenis.