hier woonde
HEINTJE VAN THIJN-HAMBURGER
vermoord in Sobibor
op 1943-04-16
Heintje Hamburger komt op 9 september 1881 in Amsterdam ter wereld. Heintje groeit op met zes zussen in het gezin van Emanuel Hamburger en Esther van Duijn. Op haar 23e trouwt ze met diamantslijper Benjamin van Thijn. In november 1905 wordt haar zoon Emanuel geboren; een jaar later krijgt ze een dochter, Betsie. Heintje woont met haar man in Amsterdam tot eind van de jaren dertig. In Duitsland zijn de nazi’s dan al een aantal jaren aan de macht en voor de Joden is de situatie er steeds hachelijker geworden. In Nederland is de oorlogsdreiging inmiddels meer dan reëel.
Verhuizing naar Amersfoort
In 1939 verhuist Heintje met Benjamin naar Amersfoort. Ze gaat inwonen bij haar dochter Betsie, haar schoonzoon Sallie en hun dochtertje Betty Rosa in de Voltastraat, in het Leusderkwartier. Haar zoon Emanuel blijft met een jong gezin achter in Amsterdam.
Isolering van het Joodse volksdeel
Na de Duitse inval wordt het Joodse volksdeel in kleine stapjes steeds meer geïsoleerd van de rest van de Nederlanders en vanaf juli 1942 gaat de bezetter de afvoering van de Joden systematisch organiseren. Er worden lijsten opgesteld met namen van kinderen, vrouwen, mannen, hele gezinnen, hele families. Er volgen oproepen voor Kamp Westerbork, en de treinen naar deze plek in Drenthe gaan rijden. Het leven van bijna al deze mensen zal eindigen in vernietigingskampen.
Oproep voor Westerbork
Heintje komt met Benjamin op 8 april 1943 in Westerbork terecht. De goederenwagons naar de vernietigingskampen hebben dan al hun wekelijkse ritme: iedere dinsdag vertrekt een trein met 1000 tot 3000 mensen. Op dinsdag 13 april 1943 gaat de 61-jarige Heintje van Thijn-Hamburger samen met haar man op transport naar Sobibor. Bij aankomst in Sobibor op 16 april 1943 worden ze onmiddellijk vergast. Van het gezin van Heintje Hamburger weet alleen haar zoon Emanuel met zijn vrouw en kinderen de verschrikkingen van de oorlog te overleven. In 1950 emigreren ze naar Melbourne, Australië.