Soesterweg 4
hier woonde
HENRI SMIT
gefusilleerd in Arnhem
op 1944-09-19

Henri Smit is geboren op 1 februari 1921 in Amersfoort. Vader Leendert Heerke Smit is seinwerker bij de Nederlandse Spoorwegen en samen met Teunisje Stomphorst heeft hij zeven kinderen, drie meisjes en vier jongens. Henri is de jongste zoon. Het diploma van de handelsdagschool heeft Henri al op zak als de oorlog begint. Of hij ook echt als boekhouder heeft gewerkt of dat de oorlog hem dwingt andere dingen te doen, is niet bekend. Henri woont nog bij zijn ouders op de Soesterweg en zijn oudere broer Johannes, roepnaam Joop (geboren 9 december 1913 in Amersfoort), is dan al getrouwd met Wil J. Daams en woont in Arnhem aan de Rijnkade 38A boven een pakhuis naast de Nijverheidsschool voor meisjes. Joop is electriciën bij de NS. Henri logeert regelmatig bij zijn broer Joop.

Luchtbeschermingsdienst

Al voor de Slag om Arnhem is in de kelder van het schoolgebouw een commandopost van de Luchtbeschermingsdienst (LBD) ingericht. Samen met Jan Mielekamp, lid van de LBD, verzorgen Henri en Joop Engelse parachutisten in de school. Cees Veldhuizen is de conciërge op deze school, woont ook aan de Rijnkade en is net als de ingeroepen huisarts Zwolle ook aanwezig. 

Ongewoon zwaar machinegeweervuur

In september 1944 bezetten de Duitsers de Nijverheidsschool. Op dinsdagochtend 19 september krijgen de gebroeders Smit, LBD’er Mielekamp, conciërge Veldhuizen en dokter Zwolle de opdracht van de Duitsers om een gewonde Engelsman weg te brengen. Samen worden ze afgemarcheerd naar de Bakkerstraat, waar de burgers de remise van expeditiebedrijf Van Gend en Loos naar binnen moeten. Binnen voltrekt zich een drama. Henri en Joop Smit en de drie andere personen zijn tegen de muur geplaatst en gefusilleerd waarbij “ongewoon zwaar machinegeweervuur” te horen is vertellen getuigen uit de buurt later. Een toevallige voorbijganger is van de straat geplukt en moet de vijf slachtoffers in de tuin begraven. 

Herbegraven

Henri en Joop Smit zijn in juli 1945 herbegraven in het familiegraf op Rusthof in Amersfoort. Vijfentwintig jaar na het drama, op 19 september 1969, is in de Bakkerstraat in Arnhem een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de vijf doodgeschoten burgers. 

Veel dank aan de familie voor de foto’s en bijdragen aan deze familiegeschiedenis.

Meer lezen?

Meer weten over deze geschiedenis? Lees “De verschrikking van de nacht: ooggetuigen van de Slag om Arnhem” door Tony Sheldon.