Soembastraat 8
hier woonde
HENRIETTE KAMP-KAUFMANN
vermoord in Bergen-Belsen
op 1945-01-28

vlnr: Henriette, peuter Rolf, Inge, baby Nico, Fritz, Adolph Kamp (1937)

Henriette Kamp-Kaufmann wordt op 21 maart 1872 geboren in St. Tönis. Ze trouwt op 18 december 1893 met Adolph Kamp, een ondernemer uit Krefeld. Zij is 23 en hij 28. Ze gaan in Krefeld wonen en krijgen twee kinderen, Fritz (1895) en Else (1899). In Krefeld staan ze bekend als actieve en sociaal betrokken inwoners. Haar kinderen groeien op en worden volwassen. Fritz trouwt met Inge Meyer en de kleinkinderen, Rolf en Nico worden geboren. Henriette en Adolph wonen met het gezin van Fritz aan de Deutscher Ring 45. Else trouwt met Max Gutenstein. 

Toenemende naziterreur

Na de machtsovername door de Nazi’s breken er slechte tijden aan voor de Joden in Duitsland. Heel lang hoopt en denkt de familie dat de naziterreur aan Krefeld voorbij zal gaan. Krefeld staat immers bekend als een tolerante stad. Maar de gevolgen van de novemberpogrom van 1938 dwingen hen de werkelijkheid onder ogen te zien. Henriette emigreert daarna met haar man, kinderen en kleinkinderen naar Nederland. In vijf jaar tijd verhuist ze met Adolph van Dinxperlo, naar Amersfoort en staat ze ingeschreven in Amsterdam. Gewoond heeft ze op het laatste adres nooit.

Een toevlucht in Amersfoort

In Amersfoort woont het bejaarde echtpaar van 11 november 1939 tot 30 april 1942 in de Soembastraat 8. Fritz en Inge zijn met hun zoontjes Rolf en Nico dichtbij, in de Voltastraat 55. In 1942 trekken ze een paar maanden bij Fritz en Inge in, maar in de zomer moeten ze onderduiken. 

Opgepakt en gedeporteerd

Nadat Henriette en Adolph zijn opgepakt, volgt op 9 juni 1944 deportatie naar Westerbork. Fritz en Inge komen via Westerbork in Auschwitz terecht. Fritz wordt er na aankomst direct vermoord. Henriette gaat op maandag 31 juli 1944 met een van de laatste transporten haar ondergang tegemoet in Bergen-Belsen. Ze bezwijkt op 28 januari 1945 aan honger en uitputting. Inge overleeft de concentratiekampen. Zij overlijdt in 2009 in Lugano na een lang en actief leven. Rolf en Nico komen met dertien onderduikadressen de oorlog door. Else heeft zich voor de oorlog laten dopen en is daardoor vrijgesteld van deportatie. Tot haar dood op hoge leeftijd heeft ze in Soest gewoond. 

Veel dank aan de familie voor de foto en de bijdragen aan deze familiegeschiedenis.