hier woonde
IGNAZ KARL FüRGLER
vermoord in Amersfoort
op 1944-02-11
Ignaz Karl Fürgler is geboren op 4 oktober 1920 in Gries, een voorstadje van Bolzano, Italië. Hij groeit op in een kindertehuis in Innsbruck en krijgt daar een opleiding tot schoenmaker. In de hoop op een beter bestaan als zeventienjarige laat Ignaz zich ronselen door de SS. Hij wordt toegevoegd aan de ‘207e Infanteriedivision’. De eerst oorlogservaringen doet zijn divisie op in mei 1940 aan de Grebbelinie. Ze hebben de opdracht Oost-Nederland binnen te vallen, de IJssel over te steken en richting Amersfoort op te trekken. Bij de Grebbe fungeert de SS-brigade als stoottroep en daarvoor betalen zij een hoge prijs: er zijn veel gesneuvelden. Na de Nederlandse capitulatie blijft de divisie in Amersfoort.
Een gezin in Amersfoort
In Amersfoort ontmoet Karl de jonge Annie Pieters. Ze krijgen een relatie. Twee jaar later, op 16 juli 1942, trouwen ze en gaan met hun zoontje Ed inwonen bij haar ouders op de Kapelweg 98. Maar Karl moet terug naar het oostfront in 1942 en daar hoort hij de getuigenissen van de afschuwelijke moordpartij in september van 1941 bij de ravijn Babi Yar in Kiev (Oekraïne). Op de rand van het ravijn worden in twee dagen 33.771 Joden doodgeschoten. Hun lichamen storten bovenop elkaar in het ravijn. De massamoord en de oorlogsgebeurtenissen grijpen hem zo aan dat hij besluit te deserteren. Drie maanden doet hij erover om naar Nederland te komen. Daar aangekomen sluit hij zich aan bij het verzet.
Verzetsman
Bij een mislukte overval op een distributiekantoor in Amersfoort op 11 februari 1944 raakt Karl zwaargewond. Strompelend en bloedend zoekt hij beschutting op de zolder van een eethuis in de Scherbierstraat. Maar hij wordt achterhaald door politieagent Hafkamp. De Nederlandse politieman laat een ladder plaatsen en kijkt door het zolderraam naar binnen. Er is niets te zien. Dan gaat Hafkamp naar binnen. Een bloedspoor verraadt Karl. Hafkamp vindt de zwaar gewonde verzetsman en schiet hem zonder pardon ter plekke dood.
Debuut Rutger Hauer
Acteur Rutger Hauer maakt eind jaren zestig zijn debuut in een korte film over deze mislukte overval. De eerste film van de in 2019 overleden acteur werd samen met regisseur Willy Lindwer gemaakt tijdens Hauer’s stagejaar aan de Filmacademie.
Fürglerplein
Na de oorlog krijgt Karl een graf op het erehof van de gemeentelijke begraafplaats Rusthof in Amersfoort. De gemeente Amersfoort besluit met Raadsbesluit nr. 489 van 28 september 1976 het Fürglerplein in de wijk Rustenburg naar hem te vernoemen.
Veel dank aan de familie voor de foto’s en de bijdragen aan deze familiegeschiedenis.