Madoerastraat 11
hier woonde
JACOB ABRAHAM ISRAëL MENKO
vermoord in Sobibor
op 23-07-1943

Jacob Abraham Menko is geboren op 11 december 1900 in Losser. Hij is gehuwd met Rozetta Franken. Het echtpaar heeft drie kinderen; Truitje (roepnaam Truus), Emmy en Siegfried en woont vanaf 1939 in Amersfoort. Emmy overleeft de oorlog als enige en ziet terugkijkend een doorsnee familietafereel in de Madoerastraat. “Papa was aan het werk. Sieg lag op een bed in de kamer te rusten omdat hij een hardnekkige infectie aan zijn been had. Hij kwam alleen in beweging als er een nieuwe aflevering van de strip flipje werd bezorgd. 

Eenheids Prijzen Amersfoort

Als ondernemer is Jacob directeur van het warenhuis de ‘Eenheids Prijzen Amersfoort’ (EPA). In 1939 opent Jacob aan de Utrechtsestraat 14 (links naast de huidige HEMA) de vierde vestiging van de EPA. In de gevel is in 1909 een Davidster aangebracht. In Almelo, Hengelo en Deventer zit dan al een vestiging van de EPA.

Schuilplaats in het roggeveld

Vanwege de Duitse dreigingen is Jacob en zijn gezin ondergedoken in de Achterhoek nabij Varsseveld. Jacob, zijn vrouw Rozetta en hun kinderen Siegfried Bernard en Truitje Louise zijn op 15 juli 1943 verraden tijdens hun onderduik. Ze proberen te vluchten en Siegfried moet vanwege de infectie aan zijn been gedragen worden door zijn vader. Ver weg kunnen ze dus niet en ze vinden een schuilplaats in het roggeveld in de buurt. Het duurt niet lang of ze worden gevonden en weggevoerd naar Kamp Westerbork op. Op 20 juli 1943 zijn zij met transport nummer 72 naar Sobibor gedeporteerd en vermoord op 23 juli 1943.