Madoerastraat 11
hier woonde
JACOB ABRAHAM ISRAëL MENKO
vermoord in Sobibor
op 1943-07-23

Jacob Abraham Menko is geboren op 11 december 1900 in Losser. Hij is gehuwd met Rozetta Franken. Het echtpaar heeft drie kinderen; Truitje (roepnaam Truus), Emmy en Siegfried en woont vanaf 1939 in Amersfoort. Emmy overleeft de oorlog als enige en ziet terugkijkend een doorsnee familietafereel in de Madoerastraat. “Papa was aan het werk. Sieg lag op een bed in de kamer te rusten omdat hij een hardnekkige infectie aan zijn been had. Hij kwam alleen in beweging als er een nieuwe aflevering van de strip flipje werd bezorgd. 

Eenheids Prijzen Almelo

Als ondernemer is Jacob directeur van het warenhuis de ‘Eenheids Prijzen Almelo’ (EPA). In 1939 opent Jacob aan de Utrechtsestraat 14 (links naast de huidige HEMA) de vierde vestiging van de EPA. In de gevel is in 1909 een Davidster aangebracht. In Almelo, Hengelo en Deventer zit dan al een vestiging van de EPA.

Schuilplaats in het roggeveld

Vanwege de Duitse dreigingen is Jacob en zijn gezin ondergedoken in de Achterhoek nabij Varsseveld. Jacob, zijn vrouw Rozetta en hun kinderen Siegfried Bernard en Truitje Louise zijn op 15 juli 1943 verraden tijdens hun onderduik. Ze proberen te vluchten en Siegfried moet vanwege de infectie aan zijn been gedragen worden door zijn vader. Ver weg kunnen ze dus niet en ze vinden een schuilplaats in het roggeveld in de buurt. Het duurt niet lang of ze worden gevonden en weggevoerd naar Kamp Westerbork op. Op 20 juli 1943 zijn zij met transport nummer 72 naar Sobibor gedeporteerd en vermoord op 23 juli 1943.

 

Podcast “Nú leeft mijn oma nog”

Jacob Menko opende voor de oorlog vier warenhuizen. Na de oorlog zijn de winkels verdwenen, net als Jacob zelf. Hij is vermoord, samen met zijn vrouw Rozetta Franken en twee kinderen Truitje en Siegfried. Eén dochter, Emmy, overleeft de oorlog. Zij heeft nog steeds geen idee wat er met de winkels van haar vader gebeurd is. In deze podcast achterhaalt haar kleindochter, Rose Heijnen, welke duistere deals er in de oorlogsjaren rondom de winkels gesloten werden. Ze zoekt in vijf afleveringen antwoorden op vragen die al meer dan 75 jaar onder het oppervlakte sluimeren, maar die nu pas gesteld worden. Waar zijn die winkels gebleven?

Meer informatie over de podcast vind u hier.