hier woonde
MATTHIJS DIJKHUIZEN
vermoord in Neuengamme
op 1945-03-16
Melkverkoper Matthijs Dijkhuizen komt als politieke gevangene op 25 februari 1944 in Kamp Amersfoort terecht. Hij is op die dag gearresteerd wegens illegale perswerkzaamheden en het verbergen van Joden. Op zijn Häftlingpersonalkarte, die na de vlucht van de nazi’s bij toeval niet is verbrand, staat hij als gevangene nummer 7134 geregistreerd.
Een gezin in Amersfoort
Matthijs is geboren en getogen in Amersfoort. Hier groeit hij op en trouwt er op 23 september 1931 met Barbara van Rouendal. Ze wonen op de Soesterweg 352. Op 10 april 1935 wordt hun zoon Dirk geboren, en in 1943 krijgen ze nog dochter: Wilhelmina, roepnaam Wil. In een interview in 2012 zegt Wil van Beek-Dijkhuizen dat ze zich haar vader niet kan herinneren, “want ik was pas acht maanden toen hij werd gearresteerd. Alleen door de verhalen van mijn moeder ben ik iets over hem te weten gekomen”.
Häftling in Amersfoort, Amsterdam en Neuengamme
Op 11 oktober 1944 wordt gevangene Matthijs Dijkhuizen van Amersfoort overgebracht naar Amsterdam. Wil: “Mijn moeder is nog regelmatig naar Amsterdam gereisd om voedsel en sigaretten te brengen. Zij moest daar iemand omkopen in de hoop dat de pakketjes aan mijn vader werden overhandigd. Zij mocht hem niet bezoeken.”
Samen met 1439 andere gevangenen wordt hij vanuit Amsterdam gedeporteerd naar Neuengamme, en daarna horen zijn familieleden niets meer van hem. “Het ergste was onzekerheid” is Wil later verteld, “elk spoor ontbrak”. Wanhopig wordt geprobeerd informatie in te winnen via het Rode Kruis, na de oorlog doet men navraag bij voormalige gevangenen, lange tijd denken ze dat hij is omgekomen bij het Britse bombardement op de drijvende concentratiekampen in de baai van Lübeck, op 3 mei 1945, waarbij ruim 7.000 mensen omkwamen. Maar documenten ontbreken en niemand kan hen vertellen hoe het leven van Matthijs Dijkhuizen is geëindigd. Vermoedelijk is hij van uitputting gestorven, vlak voor het eind van de oorlog, op 16 maart 1945 in Sandbostel bij Neuengamme.
Dijkhuizenstraat
De gemeente Amersfoort besluit met Raadsbesluit nr. 489 van 28 september 1976 de Dijkhuizenstraat in de wijk Rustenburg naar hem te vernoemen.
Veel dank aan de familie voor de foto’s en bijdragen aan deze familiegeschiedenis.