Breestraat 60b
hier woonde
NATHAN DE GROOT
vermoord in Sobibor
op 11-06-1943

Nathan was gehuwd met Thea Zuckermann. Hij was de broer van Jacob Manuel, van de Zuidsingel 57 en Vrouwtje Blitz-de Groot uit de Krommestraat 9. Nathan was koopman. Mogelijk heeft Nathan al in 1942 Amersfoort moeten verlaten. Zijn huis werd leeggehaald op 23 september 1942. “Nichts ist stehen geblieben. Gesch Wert Hfl 150“. De uitgebreide registratie van zijn geroofde meubels is bewaard gebleven. Deze operatie staat bekend als “M-Aktion” of “Möbelaktion”. Volg de link en kijk onder Inventaris > Hausraterfassung (Möbelaktion) > 77-79 overzichten m.b.t. provincie Utrecht > afbeelding 39 en 40.

Deportatie

Op 16 april 1943 werd hij met zijn vrouw en dochtertje Grietje opgepakt en naar Kamp Vught overgebracht. Vandaar naar Kamp Westerbork op 8 juni 1943 en dezelfde dag met transport nummer 68 gedeporteerd naar Sobibor en vermoord op 11 juni 1943.

Zodra de joodse bewoners van een pand waren opgepakt, legden de Duitsers beslag op de inboedel. Medewerkers van de afdeling Hausraterfassung van de Zentralstelle für jüdische Auswanderung stelden lijsten op met spullen die ze aantroffen in de verlaten woningen. De Einsatzstab Rosenberg ontving een kopie van deze lijsten. Het huisraad werd vervolgens verscheept naar Duitsland. Deze operatie staat bekend als de “M-Aktion” of “Möbelaktion”.