Hoogeweg 35
hier woonde
SELOMO SIMON HARTOG
vermoord in Sobibor
op 1943-06-11

Op een foto van Selomo Simon Hartog (geboren 27 oktober 1937 in Kampen) staat een vijfjarig jongetje te midden van acht jonge en nog onbekende mannen. De mannen lachen, het jongetje kijkt gefronst tegen de zon in. Het kan heel goed zijn dat deze foto is gemaakt op een mooie dag in de lente van 1943 in Asterdorp in Amsterdam-Noord. Met zijn moeder Ilse en zijn zusje Betty is hij vanuit Amersfoort door de bezettende macht hier naar toe gestuurd.

Geboorteadvertentie van Selomo Simon Hartog uit de krant

Geboorteadvertentie van Selomo Simon Hartog; NIW 5 nov 1937

Vijf jaar eerder maken zijn trotse ouders in het Nieuw Israelietisch Weekblad van 5 november 1937 melding van zijn komst op de wereld. Het jonge gezin woont dan nog in Kampen. Maar op 5 november 1938 verruilen ze zijn geboorteplaats voor Amersfoort waar de ouders van zijn moeder Ilse al wonen. Begin 1941 staat de hele familie ingeschreven op het adres Hoogeweg 35.

Getto

In 1942 beginnen de deportaties van de Joden uit Nederland. Zijn grootouders krijgen al snel een oproep. Voor het jongetje Selomo Simon Hartog slaat het noodlot onverbiddelijk toe na de arrestatie van zijn vader Herman Louis Hartog in februari 1943. Een paar maanden later moet hij met zijn moeder Ilse en zijn zusje Betty naar het getto Asterdorp in de toenmalige Fuchsiastraat in Amsterdam-Noord.

Doorgangskamp Vught

De nazi’s ontruimen dit getto begin juni 1943 en ze worden alle drie overgebracht naar het doorgangskamp Kamp Vught. Kinderen vanaf de kleuterleeftijd komen hier in aparte barakken terecht, gescheiden van hun ouders. Het leidt tot verschrikkelijke situaties, met verdriet en de paniek van de kinderen, die zich verlaten voelen. Er heersen besmettelijke ziekten en omdat de kinderen bovendien niet ‘inzetbaar’ zijn voor werk besluiten de nazi’s alle joodse kinderen weg te voeren uit Vught, onder de valse belofte dat ze naar een speciaal kinderkamp in Polen gaan.

Zijn korte leven

Op zondag 6 juni worden kinderen van nul tot en met drie gedeporteerd naar kamp Westerbork, vaak samen met hun moeder. Een dag later volgen ook alle kinderen van vier tot en met vijftien jaar. Vanuit Westerbork gaan de ongeveer dertienhonderd kinderen samen op transport waar zij vrijwel direct na aankomst zijn vermoord. Een van die kinderen is Selomo Simon Hartog. Op 11 juni 1943 is zijn korte leven wreed en gruwelijk afgebroken in de gaskamers van Sobibor.