Leliestraat 68
hier woonde
WOUTERUS GERARDUS WATERKOORT
vermoord in Neuengamme
op 1945-05-05

Wout Waterkoort wordt geboren op 19 juni 1924 als oudste van de vier kinderen van Gerardus Wouterus Waterkoort en Anthonia Gerarda Gerritse. Het gezin woont Leliestraat 68 in het Soesterkwartier. Wout is goed bevriend met Jan van Diest. Veel Soesterkwartierders werken bij ‘het spoor’, de Nederlandse Spoorwegen, op het grote spoorwegemplacement of in de wagenwerkplaats. Wout is in dienst bij de Nederlandse Spoorwegen als arbeidscontractant (een soort voorlopige aanstelling) per 31 december 1942 en krijgt er een opleiding tot machinist.

Spoorwegstaking

De oorlog is al vier jaar aan de gang als Radio Oranje op 17 september 1944 de personeelsleden van de NS oproept het werk neer te leggen. De staking valt samen met het begin van Operatie Market Garden. Een chaotische situatie volgt. Op sommige plaatsen wordt massaal aan de stakingsoproep gehoor gegeven en op andere plaatsen wordt nog enkele dagen doorgewerkt. Pas tegen het eind van de week liggen de Nederlandse Spoorwegen volledig plat. En Wout staakt mee.

Gezin Waterkoort

Onderduik verraden

Maar Operatie Market Garden luidt niet de bevrijding van Nederland in. De grootste luchtlandingsoperatie ooit eindigt in een fiasco. Het geallieerde offensief mislukt en de bevrijding laat nog maanden op zich wachten, waardoor ook de staking langer duurt dan gepland. Veel spoorwegstakers duiken onder, ook Wout, bij kunsthandelaar G.G. Veenendaal op Hof nummer 7. Op maandag 20 november 1944 wil zijn vader de onderduikers waarschuwen voor mogelijk verraad, maar hij komt te laat. Rolf Bel, de Duitse infiltrant in het Amersfoortse verzet, heeft zijn verraderswerk al gedaan. Wout is al gearresteerd en afgevoerd naar  Kamp Amersfoort.

Wout wordt een nummer

In Kamp Amersfoort is Wouterus Gerardus Waterkoort, ontdaan van zijn naam, voortaan nummer 8989. Deportatie naar Neuengamme volgt in het vroege voorjaar. Wout komt er op 4 februari 1945 terecht in Blok 13 als gevangene 70759. De bevrijding op 29 april 1945 in Sandbostel bij Neuengamme maakt hij nog mee, maar als gevolg van de gruwelijke kampomstandigheden overlijdt Wout vermoedelijk op 5 mei 1945, nog voor hij kan terugkeren naar Amersfoort. 

Veel dank aan de familie voor de foto’s en de bijdragen aan deze familiegeschiedenis.