Rijksopvoedingsgesticht en Zon & Schild
Dertiende steenlegging, 25-10-2017
De dertiende steenlegging staat in het teken van slachtoffers die opgenomen waren in een Amersfoortse instelling. Drie jongeren stonden ingeschreven op het adres van het Rijksopvoedingsgesticht.
Onbekend is nog waarom deze drie jongeren juist in deze instelling verbleven. Was het een dak boven hun hoofd of toch een justitiële maatregel met heropvoeding? Naamgenoot Martine Letterie onthulde de herdenkingssteen voor Nathan Letterie.
Een onverwachts telefoontje na ruim 70 jaar
Na een lange zoektocht vonden we de kleinzoon van Fritz Kirschstein in Zwitserland. Fritz Kirschstein was opgenomen in Zon en Schild. Wij vonden het een eer dat Rafael Kirschstein bij de herdenking van zijn grootvader kon zijn. Zijn herdenkingssteen ligt bij de kapel op het terrein van Zon en Schild. Hier onthulden we ook de herdenkingssteen voor verzetsstrijder Gerrit Jan Doornink. Hij woonde met zijn jonge gezin, waaronder zoon Gert, op de Utrechtseweg 252 en werd gefusilleerd op de Leusderheide. Ruim zeventig jaar later ontving Gert Doornink een totaal onverwachts telefoontje over de herdenkingssteen voor zijn vader. Een week later onthulde zoon Gert samen met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen de herdenkingssteen voor zijn vader. Een bijzonder emotioneel moment.
Gastvrije ontvangst in de kapel
Na afloop werd het gezelschap gastvrij ontvangen door de directie van Zon & Schild voor koffie, broodjes en een concert door een pianist en een sopraan in de kapel. Meer informatie over de slachtoffers kunt u via onderstaande links vinden.