De herdenkingsstenen zijn voor gedeporteerde en/of vermoorde Joden en verzetsstrijders, die slachtoffer zijn van het Nazi-regime. Bekijk de hier de namen van de slachtoffers.
Er zijn minder herdenkingsstenen dan namen, omdat er ook verzamelstenen zijn. Op deze herdenkingsstenen staan meer namen omdat het een gezinsverband betreft, fysiek te weinig ruimte is in de stoep voor meer herdenkingsstenen of de oorspronkelijke woning en/of het woongebied is gesloopt en er geen directe relatie met het huidige pand is waar de herdenkingssteen is gelegd.
In Amersfoort liggen in totaal 411 herdenkingsstenen. Er zijn meer slachtoffers dan herdenkingsstenen. Soms is er op verzoek van nabestaanden of huidige bewoners geen herdenkingssteen geplaatst Bekijk hier de plattegrond met de al gelegde herdenkingsstenen.
Deze herdenkingsstenen zijn alleen voor Amersfoortse slachtoffers, die gedeporteerd en/of vermoord zijn door het Nazi-regime. Tot op heden is niet bekend of er Roma’s in Amersfoort verbleven die vanuit Amersfoort gedeporteerd zijn.
U kunt hier doneren. U kunt doneren voor de herdenkingsstenen en ook een algemene donatie doen voor activiteiten zoals onderzoek, publicaties, educatieve projecten, publieke bijeenkomsten.
U kunt een algemene donatie doen nu we alle herdenkingsstenen hebben geplaatst. De herdenkingsstenen zullen in de toekomst ook onderhouden moeten worden. Vul hier het donatieformulier in of neem contact op via het contactformulier.
Ik zoek of heb aanvullende informatie over een familielid, die een herdenkingssteen in Amersfoort heeft of gaat krijgen. Met wie kan ik contact opnemen?
Neem voor al uw aanvullingen en vragen over (mogelijke) slachtoffers op onze namenlijst contact op via het contactformulier .
De herdenkingsstenen worden in de stoep gelegd voor de toenmalige woning van het slachtoffer ter hoogte van de penant (metselwerk naast het deurkozijn) op gemeentelijke grond. De plaats wordt mede bepaald door de afdeling Stedelijke Ontwikkeling en Beheer van de gemeente Amersfoort. De tekstrichting is parallel aan de woning. We houden rekening met de privacy van de huidige bewoners.
Veel herdenkingstenen worden onderhouden door de huidige bewoners. Zij vegen de steen schoon en vrij van bladeren. Eemfors verzorgt het onderhoud van de openbare ruimte.
Huidige bewoners ontvangen van de Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort schriftelijke informatie over de steenlegging voor hun woning een maand van tevoren. Ook bezoekt de stichting de huidige bewoners om eventuele vragen te beantwoorden.
Tijdens de steenlegging worden er altijd een bloem bij de herdenkingssteen gelegd ten teken van de vergankelijkheid en kiezelstenen als symbool voor het eeuwige.
Er zijn geen steenleggingen meer. De slotherdenking is op 24 april 2019 in de Sint Joris kerk. Deze herdenking is openbaar en u bent van harte welkom. Lees hier meer over de slotherdenking.
Lees hier de nieuwsberichten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via het contactformulier.
Ik zoek informatie over de herdenkingsstenen in Amersfoort voor een studieopdracht. Waar kan ik dat vinden?
Historische informatie over slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog en interessante links vindt u hier. U kunt ook contact opnemen met de stichting via het contactformulier.
U kunt hier het contactformulier invullen.