Veelgestelde vragen

De herdenkingsstenen zijn voor gedeporteerde en/of vermoorde Joden en verzetsstrijders, die slachtoffer zijn van het Nazi-regime. Bekijk de hier de namen van de slachtoffers.
Er zijn minder herdenkingsstenen dan namen, omdat er ook verzamelstenen zijn. Op deze herdenkingsstenen staan meer namen omdat het een gezinsverband betreft, fysiek te weinig ruimte is in de stoep voor meer herdenkingsstenen of de oorspronkelijke woning en/of het woongebied is gesloopt en er geen directe relatie met het huidige pand is waar de herdenkingssteen is gelegd.
In Amersfoort liggen nu (november 2017) ruim 200 herdenkingsstenen voor iets meer dan 250 Amersfoorters en komen er in totaal 436. Bekijk hier de plattegrond met de al gelegde herdenkingsstenen.
Deze herdenkingsstenen zijn alleen voor Amersfoortse slachtoffers, die gedeporteerd en/of vermoord zijn door het Nazi-regime. Tot op heden is niet bekend of er Roma’s in Amersfoort verbleven die vanuit Amersfoort gedeporteerd zijn.
U kunt hier doneren. U kunt doneren voor de herdenkingsstenen en ook een algemene donatie doen voor activiteiten zoals onderzoek, publicaties, educatieve projecten, publieke bijeenkomsten.
Ja, u kunt ook voor een specifieke naam doneren waar nog geen herdenkingssteen voor is gelegd. Bekijk hier de namen en toenmalige woonadressen van de slachtoffers. Kies een naam en vul dit in op het donatieformulier of stuur een mail naar info@herdenkingsstenenamersfoort.nl
De herdenkingsstenen worden in de stoep gelegd voor de toenmalige woning van het slachtoffer ter hoogte van de penant (metselwerk naast het deurkozijn) op gemeentelijke grond. De plaats wordt mede bepaald door de afdeling Stedelijke Ontwikkeling en Beheer van de gemeente Amersfoort. De tekstrichting is parallel aan de woning. We houden rekening met de privacy van de huidige bewoners.
Veel herdenkingstenen worden onderhouden door de huidige bewoners. Zij vegen de steen schoon en vrij van bladeren. Eemfors verzorgt het onderhoud van de openbare ruimte.
Huidige bewoners ontvangen van de Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort schriftelijke informatie over de steenlegging voor hun woning een maand van tevoren. Ook bezoekt de stichting de huidige bewoners om eventuele vragen te beantwoorden.
Tijdens de steenlegging worden er altijd een bloem bij de herdenkingssteen gelegd ten teken van de vergankelijkheid en kiezelstenen als symbool voor het eeuwige.
De eerstvolgende steenlegging is op woensdag 14 maart 2018. Deze steenlegging is openbaar en u bent van harte welkom om de steenlegging bij te wonen. Lees hier meer over de eerstvolgende steenlegging.
Historische informatie over slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog en interessante links vindt u hier. U kunt ook contact opnemen met de stichting via het contactformulier.