Boek herdenkingsstenen

De stichting legt de laatste herdenkingsstenen in voorjaar 2019 en sluit dit bijzondere project af met de presentatie van een boek met circa vijftien gescheven portretten van omgekomen stadgenoten. Daarnaast worden in het boek 414 namen vermeld. Amersfoort heeft niet, zoals bijna alle andere Nederlandse steden en dorpen, een monument met de namen van de in de oorlog omgekomen joden. In die zin kan dit boek dat de afsluiting vormt van de steenleggingen, beschouwd worden als een alternatief oorlogsmonument.

Spitwerk

Stichting Regionaal Spitwerk heeft op zich genomen het boek uit te geven. Het boek krijgt een harde cover, bevat nog niet eerder getoonde foto’s, een adressenlijst en telt 148 pagina’s. Channa Kalmann (1975, Harderwijk), freelance journalist, schrijft de levensverhalen, daarbij geassisteerd door vier onderzoekers van de stichting Herdenkingsstenen Amersfoort. Monique Zwart is, naast onderzoeker, de beeldredacteur en Arjeh Kalmann fungeert als eindredacteur en begeleider van het project.

Vastleggen voor de jeugd

De makers van het boek vinden het belangrijk dat ook jonge Amersfoorters en toekomstige generaties kennis nemen van het immense drama dat zich in hun stad heeft afgespeeld en dat de stad beroofd heeft van zoveel mensen die door de bezetter buitengesloten waren of die zich tegen die bezetter verzet hebben. Door een zorgvuldige keuze van te portretteren mensen willen we zo veel mogelijk aspecten van die vreselijke oorlogsjaren vastleggen.

Te koop

Het herdenkingsboek is op dit moment uitverkocht en niet meer verkrijgbaar. Heeft u vragen over het boek, stuur dan een email via het contactformulier.

Oproep aan Amersfoorters

Heeft u naar aanleiding van de namen en portretten in het herdenkingsboek aanvullende informatie over de omgekomen stadgenoten? Heeft u nog een oud dagboek, een knipselmap, tekening of oude foto’s met het slachtoffer of zijn woning? Onderzoek stopt nooit, dus laat het ons weten via het contactformulier.

Willem Willing werkte bij het Amersfoortsch Dagblad

Nieuws