De nieuwe voorzitter Floris Havelaar gaf het startsein voor de 4 mei bloemenactie, nadat hij de voorzittershamer overnam van Jan-Willem van Lieshout. Voor het tweede jaar op rij herdenkt de Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort de ruim 400 vermoorde joodse Amersfoorters en verzetsstrijders met bloemen. Als laatste eer aan onze stadsgenoten van toen, en ook als troost en blijk van medeleven aan nabestaanden en betrokkenen ging een klein team van vrijwilligers er vandaag op uit.

Reacties

Onderweg vertelde een voorbijgangster aan een van onze vrijwilligers: ‘Ik ben helemaal ontroerd door jullie initiatief. Voor mij leeft deze Joodse vrouw voort, omdat ik haar vaak nog aanspreek en haar naam noem alsof ze er nu nog is.’ Nabestaanden noemen de bloemenactie ‘een waardig eerbetoon, lief en attent, bovendien nuttig om de herinnering te houden.’

Huidige bewoners

Vandaag legden wij als vrijwilligers bloemen bij de herdenkingsstenen, maar huidige bewoners verzorgen de herdenkingssteen de rest van het jaar. Verse bloemen, stoepje vegen en het verhaal doorgeven zijn voorbeelden waar huidige bewoners graag aan bijdragen. Veel dank daarvoor! Meer weten over de bewoners van toen? Lees ook ons herdenkingsboek.

Onze partners

Wolter Strijker, bloemkunstenaar in afscheidsbloemen, verzorgde dit jaar weer de bloemen: ‘Ik ben gespecialiseerd in rouwbloemen die een verhaal bij een uniek persoon vertellen. Dat zit in mijn DNA en daarom steun ik deze Amersfoorters van toen.’ Ook dank aan Concreet geeft vorm voor de vormgeving van ons bericht aan huidige bewoners.

Aanvullend onderzoek

En ons onderzoek gaat door. Wie waren zij en hoe zag hun leven eruit? Heeft u nog herinneringen, een foto of andere aanvullingen, neem contact met ons op via het contactformulier.


No Comment

Comments are closed.