Groen van Prinstererlaan 21
hier woonde
ANNA ELISABETH BLAZER-PIENAS
vermoord in Auschwitz
op 1943-01-18

Betsy met haar dochters Elly en Panny.

Anna Elisabeth Blazer-Pienas werd geboren op 5 september 1891 in Rotterdam. Betsy, haar roepnaam, was het achtste kind in het gezin Pienas met tien kinderen. Zij was gehuwd met Benjamin Blazer. Samen kregen zij twee dochters. Betsy is samen met de familie Knoek, die woonde aan de Groen van Prinstererlaan 27, vertrokken naar Zwitserland, maar door verraad via Antwerpen in Kamp Mechelen (België) terechtgekomen. Vanuit Kamp Mechelen is zij op 15 januari 1943 naar Auschwitz gedeporteerd en daar op 18 januari 1943 vermoord.

Ontsnapt

Echtgenoot Benjamin Blazer was de directeur van Blazer & Metz N.V., fabriek van kantoorboeken, schrijf- en tekenartikelen. Hij wist na het verraad in België te ontsnappen en overleefde de oorlog. Benjamin hertrouwde en overleed in 1954 in Amersfoort.

Onderduik

Dochter Marianne Helena (Panny) wilde, tegen de wens van haar vader in, niet onderduiken. Zij studeerde geneeskunde in Utrecht en werd op 10 november 1942, samen met haar verloofde Leendert Tinus de Jong, ook naar Auschwitz gedeporteerd. Zij werd daar, op 25-jarige leeftijd, op 13 november 1942 vermoord. Dochter Helena Clara (Elly) overleefde de oorlog dankzij de jarenlange onderduik bij de familie Visser in Zeist. Zij overleed in 2004.

Veel dank aan de kleindochters van Betsy voor de foto en bijdragen aan deze familiegeschiedenis.