Van Marnixlaan 41
hier woonde
OSWALD REINHOLD WILHELM ASSMANN
vermoord in Varsseveld
op 1945-03-02

Oswald Reinhold Wilhelm Assmann is geboren op 9 mei 1887 in Tegelen. Zijn eerste huwelijk was met Pietje van der Zijl met wie hij een zoon Oswald kreeg. Oswald is in zijn tweede huwelijk getrouwd met Hendrika Christina Tolhuis. Vanaf 23 augustus 1939 woonde Oswald in Amersfoort.

Zijn beroep was metaalwaren- en kartonfabrikant. Vrij Nederland gebruikte zijn woning als koeriersadres. Hij probeerde het lot van gevangenen in Kamp Amersfoort te verzachten door voedselpakketten en kledingstukken te verstrekken. Vanaf begin 1944 vermenigvuldigde hij het illegale nieuwsbulletin Geallieerd Nieuws. Een paar maanden later begon hij op basis van nieuws van de BBC zelf een bulletin te maken onder de titel ‘Goeden morgen hier is Londen’ en ‘Goeden morgen hier is de zender Herrijzend Nederland’. De ondergedoken student Jan de Vries (woonde op Koningin Sophialaan 4) hielp hem daarbij. 

 

Bij een inval op 20 februari 1945 in de woning van Oswald Assmann zijn beide mannen opgepakt nadat de gestencilde bulletins en materiaal om die te produceren zijn gevonden. Samen met 44 anderen zijn zij bij de boerderij van de familie Kraaijenbrink in Wisch op 2 maart 1945 gefusilleerd als represaille voor de liquidatie van vier Duitse militairen. Hun namen staan vermeld op monumenten aan de Rademakersbroek en de Prinses Irenestraat in Varsseveld. Het oorlogsmonument in zijn geboorteplaats Tegelen vermeldt ook zijn naam. Oswald is begraven op begraafplaats Rentinkkamp in Varsseveld.

Bent u familie van Oswald Assmann? Neemt u dan contact met ons op via het contactformulier.

In de hectiek van de fusillade is via “een brief op het lijk” een verkeerd huisnummer op de akte van overlijden vermeld. Op huisnummer 54 woonde een collega van Assmann uit de ondergrondse pers.