Borneoplein 2
hier woonde
WILLEM LODEWIJK HENDRIK NAGEL
vermoord in Bergen-Belsen
op 14-03-1945

Willem Lodewijk Hendrik Nagel is geboren op 21 september 1902 in Amsterdam in het gezin van Carl Louis Victor Nagel en Helena Magdalena Weemer. Vader Victor is eigenaar van hotel ‘t Kromhout in Brummen, maar zijn grote passie ligt bij schilderen en tekenen. Als Willem (roepnaam Lo) 27 is, trouwt hij op 25 september 1929 in Arnhem met de even oude Gerdina Antonia Muis (geb.10 juni 1902, Arnhem). Op 4 oktober 1929 schrijft Willem zich in Arnhem in. 

Tekening gesigneerd door Willem L.H. Nagel

Naar Amersfoort

Een paar jaar later, op 6 november 1931 verhuizen Lo en Dina naar Leusden, naar de Schuttershoeflaan. Willem gaat aan de slag als adjunct commies belastingen. Na zes jaar wordt hun zoon Leonardo geboren op 17 juni 1937 in Amersfoort. De foto’s laten een gelukkig gezin zien, dol op de kleine Leo en grote natuurliefhebbers. Het gezin woont inmiddels in Amersfoort op het Borneoplein 2. 

Verzet en verraad

In de oorlog raken Willem (onder de schuilnaam Willem de Vries) en Gerdina betrokken bij het verzet. Willem zet het tekentalent dat hij van zijn vader heeft geërfd in bij de vervalsing van persoonsbewijzen en Gerdina werkt als koerierster. Willem moet onderduiken. Hij wordt echter verraden en overgebracht naar gevangenkamp Vught. Ook Gerdina zit korte tijd gevangen. Willem blijft in Vught tot 5 september 1944.

Een brief

Vanuit Vught schrijft Willem een ontroerende brief aan zijn familie. Op 6 september 1944 wordt hij op transport gesteld naar Sachsenhausen en zit daar gevangen tot 16 oktober 1944. Via de kampen Neuengamme en Hamburg-Veddel, Dessauer Ufer komt hij daarna in Bergen-Belsen terecht. Willem overlijdt in Bergen-Belsen op 14 maart 1945 aan ontbering en uitputting. Gerdina Muis overlijdt in 1981 op de leeftijd van 79 jaar.

Veel dank aan de familie voor de foto’s en de bijdragen aan deze familiegeschiedenis.