Hof 37b
hier woonde
ABRAHAM HOUTKRUIJER
overleden in Westerbork
op 1942-11-05
Gezinsfoto Houtkruijer-Klein

vlnr Alexander, Abraham en Celine Houtkruijer, Mariana Levie en Mietje Klein

Als Abraham Houtkruijer in Amersfoort gaat wonen bij zijn tweede vrouw Mietje Klein heeft hij al een heel leven achter zich in de stad waar hij op 1 mei 1878 is geboren: Amsterdam. Hier groeit hij aan het eind van de negetiende eeuw op in het grote gezin van Salomon Houtkruijer en Saartje Frank‏. 

In de hoofdstad gaat Ab naar school en aan het werk als ‘antiekhersteller, diamantwerker, koopman in electrisch technische artikelen’. Op 5 september 1901 trouwt hij in Amsterdam met Lea Canes. Ze krijgen twee kinderen, Celina en Alexander. Lea overlijdt op 13 augustus 1926. Twee jaar later, op 12 december 1928, hertrouwt Abraham in Amersfoort met Mietje Klein en woont voortaan op de Hof nummer 37b. 

Boekhandel aan de Langestraat

Mietje, een geboren en getogen Amersfoortse, is ‘winkelierster’. Zij heeft een boekhandel aan de Langestraat 7. Abraham gaat hier in zijn Amersfoortse jaren ook aan de slag, zo laat het Amersfoortse adresboek van 1942 zien. Hij woont dan al niet meer op Hof 37b, maar in de Dollardstraat in Amersfoort.

Geregistreerd

De oorlog die Nederland in mei 1940 overvalt, trekt al snel een zware wissel op het leven van Ab. Stap voor stap worden de Joden in het land geïsoleerd van de rest van de bevolking. Op 26 juni 1942 komt het Duitse bevel dat alle Joden zich klaar moeten maken voor deportatie. De Joodse Amersfoorters die zich hebben geregistreerd moeten eerst naar Amsterdam of Vught. 

Joodse begraafplaats

Abraham vertrekt naar de Molenbeekstraat in Amsterdam, de straat waar zijn kinderen en kleinkinderen wonen. Eind 1942 wordt hij gedeporteerd naar Westerbork. Daar overlijdt hij plotseling op 5 november 1942. Hij wordt in Assen begraven op de Joodse begraafplaats. Van zijn kinderen en kleinkinderen overleeft alleen Bram, de zoon van Alexander, de verschrikkingen van de holocaust.