Da Costaplein 3
hier woonde
ANTONI DE VRIES
vermoord in Oranienburg
op 1942-05-03

Antoni de Vries

Antoni de Vries is geboren op 23 maart 1885 in Kampen. Zijn ouders zijn Wouterus de Vries en Lamberta Jacoba Brouwer. Antoni doorliep een militaire carrière. In mei 1938 is hij als kolonel der Infanterie benoemd tot commandant van de VIII-ste Infanterie-brigade alhier, onderdeel van het IV-de legerkorps. In 1939 is hij benoemd tot commandant van het garnizoen Amersfoort der Landmacht. Antoni vocht aan de Grebbelinie, trok zich terug via Utrecht en Montfoort. Antoni trouwde op 28 september 1911 in Goor met Sjoerdje Wierdena Cats. Zij overleed in 1973. Uit dit huwelijk werd een zoon geboren, Volkert W.L. de Vries (1913-1989).

Antoni sloot zich na de overrompeling van Nederland in mei 1940 door Duitse troepen aan bij de verzetsorganisatie De Ordedienst, een groep militairen die meenden rust en orde te moeten handhaven na een snel vertrek van de Duitsers. Geleidelijk werd vooral verzetswerk verricht met als doel afbreuk doen aan de vijand. Hij werd benoemd tot Commandant Ordedienst Oost-Utrecht, er waren 9 onderdelen, oa. Amersfoort (commandant R.Leopold), Wijk bij Duurstede en Zeist. In de loop van 1941 werden na infiltratie in de Ordedienst door Duitsers 130 leden gearresteerd.

Antoni werd op 22 augustus 1941 in Amersfoort op het Da Costaplein opgepakt en overgebracht naar de strafgevangenis te Utrecht en Scheveningen (Oranjehotel).

In maart en april 1942 werden de processen gevoerd, “1ste OD-proces, groep Westerveld” in het Paviljoen “De Hooge Witte”.  Op 8 april 1942 kwam in Kamp Amersfoort de uitspraak, alle 72 leden van de Ordedienst werden ter dood veroordeeld. De aanklachten betroffen woordbreuk, spionage en wapenbezit.  Na nog enkele weken gevangen te hebben gezeten op het Wolvenplein te Utrecht is de groep van 72 op transport gesteld naar Duitsland en op 3 mei 1942 in Sachsenhausen gefusilleerd. Antoni is gecremeerd, het is niet bekend wat er met de asresten is gebeurd. Antoni de Vries staat genoteerd in de Erelijst der Gevallenen 1940-1945, hem werd het Verzetsherdenkingskruis toegekend. Zijn naam staat ook vermeld op het monument in “Rustenburg” in Amersfoort.