Leusderweg 70
hier woonde
BLOEME ZWAAF-ROODVELDT
vermoord in Auschwitz
op 1944-09-06

Bloeme Zwaaf-Roodveldt is de dochter van Isaac Roodveldt en Sara Salzedo‏. Ze wordt in Amsterdam geboren op ‎19 mei 1881 en is vermoord op 6 september 1944 in concentratiekamp Auschwitz. Ze is dan 63. Haar leven heeft zich grotendeels afgespeeld in Amersfoort. Hier trouwt ze op 25 maart 1908 met Barend Zwaaf, een koopman in lompen en materialen, en krijgt drie kinderen met hem: Abraham, Sara (Suze) en Isaäc (Ies).

Onderduik en arrestatie

Bloeme woont met haar gezin op de Leusderweg. In de oorlog duikt ze in 1942 onder op de Postweg in Leusden. Op dit adres wordt ze door de beruchte politiemannen Cabalt en Lutke Schipholt op 15 juni 1944 met haar man, dochter, schoonzoon en kleinkind opgepakt. Na een verhoor van 36 uur zonder eten en drinken in de Amersfoortse Cavaleriekazerne stuurt de SS ze naar Amsterdam, naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. De omstandigheden hier zijn verschrikkelijk. Op de binnenplaats staat de ‘jodenbarak’, een onderkomen zonder sanitaire voorzieningen. In een cel worden hier soms 16 gevangenen opgesloten. Joodse gevangenen moeten uren achter elkaar op de binnenplaats rondlopen, daarbij roepend: ‘ik ben Jood, sla me dood, het is mijn eigen schuld!’. 

Vermoord in Auschwitz

Op 21 augustus 1944 wordt Bloeme weggevoerd naar Kamp Westerbork en op 3 september 1944 vertrekt ze met het op twee na laatste transport naar Auschwitz. Ze heeft deze treinreis in afgesloten veewagons vermoedelijk samen met haar dochter Sara en haar 2-jarige kleindochter Martha gemaakt. Op 6 september 1944 zijn ze alle drie vergast in Auschwitz. Haar man Barend en haar zonen Abraham en Isaäc hebben het concentratiekamp en de oorlog overleefd.