Emmalaan 11
hier woonde
CORNELIS SISSELAAR
vermoord in Natzweiler
op 1944-03-20

Cornelis Sisselaar is geboren op 4 juni 1883 in Amsterdam. Nadat zijn eerste vrouw Annie Marin was overleden, met twee kinderen achterbleef en hij gescheiden was van zijn tweede vrouw Maria Dohna, trouwde hij met Frederika Stephan en kreeg nog twee kinderen met haar.

Verdacht van spionage

Cornelis was reserve kapitein bij de Koninklijke Landmacht. Op 17 september 1942 is hij wegens verdenking van spionage gearresteerd samen met vriend Daniël Mulock Houwer (Directeur Maatschappij Zandbergen in Amersfoort). Cornelis had via zijn zoon Cees (roepnaam, officieel Cornelis) Sisselaar nauwe contacten met de geheim agent en parachutist Wiek Schrage, die belast was met inlichtingen voor de Nederlandse regering in Engeland. Wiek kreeg onderdak bij de familie Sisselaar en bij Zandbergen. Wiek heeft de oorlog niet overleefd. Mulock Houwer heeft Natzweiler en Dachau overleefd.

Twee jaar lang van cel naar kamp

Op 24 september 1942 is Cornelis opgesloten in het Oranjehotel in Scheveningen. Hij zat in cel 402 met gevangenisnummer 8186. Op 16 november 1942 is hij naar de SD gevangenis in Haaren overgebracht onder nummer 1086. Vervolgens is hij op 7 oktober 1943 samen met nog 60 gevangenen uit Haaren overgebracht naar Kamp Amersfoort. Na zijn proces is Cornelis, samen met Mulock Houwer en anderen, eind oktober overgebracht naar Natzweiler. Daar kwam hij in het Nacht und Nebel-kamp terecht onder gevangene nummer 05608. Op 20 maart 1944 is hij door uitputting in Natzweiler overleden. Daar werd hij ook begraven. Zijn vrouw Frederika Stephan werd op 20 juli 1943 ook gearresteerd. Zij heeft de oorlog overleefd en vertrok naar Amerika.

Veel dank aan de familie voor de foto en de bijdragen aan deze familiegeschiedenis.