Kapelweg 108
hier woonde
EVA SCHNELL-JOLOWICZ
vermoord in Zwolle
op 1944-10-04

Eva Schnell-Jolowicz

Eva Schnell-Jolowitcz is geboren op 19 november 1913 in Hamburg. Zij is gehuwd met Alfred Schnell. Hoewel zij evenals haar man stateloos was, werkt Eva toch als lerares op de kleuterschool van de Johan van Oldenbarneveldtschool. Maud Peper en haar zusje zaten bij Eva in de klas. Het echtpaar Schnell woont met schoonmoeder Jeny Schnell-Friedmann in bij Cecilia Loots, totdat zij besloten onder te duiken, eerst in Amersfoort en later bij mevrouw Blauw in Oldebroek.

Bewoners Kapelweg 108-110 Bron: Carolina Mark-Son

Eigen graf graven

Door verraad zijn zij met nog vier anderen opgepakt en in de nacht van 3 op 4 oktober 1944 in het natuurgebied ‘Het Engelse Werk’ in Zwolle gefusilleerd. Volgens een getuige bij de executie moesten de gevangenen hun eigen graf graven. Tijdens de werkzaamheden maakte Eva Schnell de SD’er er attent op dat haar een goede behandeling beloofd is. Het antwoord is een schot door haar borst. Eva viel achterover in de kuil die de andere slachtoffers aan het graven waren. Op 14 mei 1945 is Eva herbegraven in een massagraf bij Kamp Westerbork.

Veel dank aan de familie en auteur Anneke van Heiningen (‘Juffrouw Dina, mijn moeder’) voor de bijdragen aan deze familiegeschiedenis.

Lees meer over Cecilia Loots en Eva Schnell-Jolowicz in het herdenkingsboek ‘Hun namen niet vergeten’ .