Snoeckgensheuvel 9
hier woonde
HANS LUDO SENFF
vermoord nabij München
op 1944-07-12

Hans Ludo Senff zit in Amersfoort op de middelbare school. Zijn ouders zijn Johannes Henri Senff en Anna Gerharda Hermanna Baas Becking. Hij heeft een oudere zus, Annemarie. Na zijn eindexamen gaat Hans studeren aan de Notariaatschool in Utrecht. In de oorlog sluit hij zich aan bij de Knokploeg (KP) Soest. Deze verzetsgroep, die in 1943 is ontstaan, saboteert de bezetter met acties en overvallen.

Tilburgse zegeltjeskraak

Huzarenstuk van de Soester verzetsgroep is de Tilburgse zegeltjeskraak op 25 januari 1944, waarbij de ploeg er in slaagt 700 blanco persoonsbewijzen en 105.000 zogenoemde Rauterzegels buit te maken. Lou de Jong betitelt deze actie later als een van de belangrijkste wapenfeiten van het Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog. Maar de zegeltjeskraak zal de laatste verzetsactie van de KP-Soest blijken te zijn. Een koerierster van de Raad van Verzet in Soest die onder de schuilnamen Edith en Netty werkt, is eind 1943 door de SD gearresteerd en doorgeslagen. Door haar verraad worden vier man van de verzetsgroep op 12 februari gearresteerd, waaronder Hans Ludo Senff.

Gevangene nummer 68807, blok 1711

Hans gaat via Amsterdam en Kamp Vught in mei ’44 naar Dachau. Hij is voortaan gevangene nummer 68807, blok 1711. Medegevange Leo van der Tas maakt hem mee in Dachau en schrijft in zijn boek over het kamp over de gruwelijke omstandigheden en de willekeur waaraan de gevangenen zijn blootgesteld: ‘Toen ik gloeiend van de koorts door onze barak wankelde, op weg naar het Revier, zag ik Hans op een kist zitten. Hij schreef een brief aan zijn moeder en neuriede daarbij het weemoedige thema uit de Unvollendete … toen ik later weer terugkwam in de barak, was Hans er niet meer. Op transport gesteld naar Neuengamme, werd me gezegd.’ 

Hans Ludo Senff is 18 jaar als er aan zijn jonge leven op 31 juli 1944 in de omgeving van München een einde komt.

Senffpad

In Amersfoort is met Raadsbesluit nr. 489 van 28 september 1976 het Senffpad in de wijk Rustenburg naar hem genoemd.