Goudsbloemstraat 37
hier woonde
HUGO KäLBERMANN
vermoord ergens in Midden-Europa
op 1942-10-09

Hugo Kälbermann is 29 jaar als hij in 1933 van Grosseicholzheim in Baden-Württemberg vlucht naar Nederland. De repressie van de Nazi’s tegen de Joden neemt in dat jaar angstaanjagende vormen aan en Hugo laat familie en vrienden achter in het dorp waar hij op 15 november 1904 is geboren. Door zijn vlucht is hij beroofd van al zijn burgerrechten, hij wordt een stateloze burger, ‘een persoon die door geen enkele staat, krachtens diens wetgeving, als onderdaan wordt beschouwd’.

Verliefd in Rotterdam

Voor Hugo moet het niet makkelijk zijn geweest om de veiligheid van het gezin waarin hij opgroeide, vader Emanuel, moeder Rosa, en zijn broers en zussen Manfred, Martha, Hugo, Salli, Paula, Leo, achter zich te laten. Want na zijn vlucht moet hij het alleen zien te redden in Rotterdam waar hij sinds 1933 woont. Maar Hugo is jong, hij wordt verliefd en trouwt een jaar later met Julia Bodenheimer. Zijn ouders komen naar Rotterdam om het huwelijk bij te wonen. Weer een jaar later, in 1935, wordt dochter Rosie geboren. 

Worstmaker in Amersfoort

De tijden worden echter ook in Nederland grimmiger en gruwelijker. Na het bombardement op Rotterdam in mei 1940 is de huisvestingssituatie in de stad nijpend, en dat kan een reden zijn geweest voor het jonge gezin om naar Amersfoort te gaan. Hugo gaat er aan de slag als worstmaker. Tot het eind van de zomer van 1942 woont hij met Julia en Rosie op dit adres, Goudsbloemstraat 37. Op 23 september is de volledige huisraad opgehaald in de Möbel-Aktion en opgeslagen in de Lange Beekstraat. De waarde is vastgesteld op 67,50 gulden. Tussen 3 en 5 oktober 1942 moet Hugo samen met zijn vrouw en dochter naar Kamp Westerbork zijn weggevoerd. Vier dagen later, op 9 oktober 1942, is het hele gezin gedeporteerd met transportnummer 26 naar Auschwitz. Daarna is elk spoor van Hugo verdwenen. Hugo is ergens in Midde-Europa vermoord.

Veel dank aan de familie voor de bijdragen aan deze familiegeschiedenis.