Goudsbloemstraat 37
hier woonde
JULIA KäLBERMANN-BODENHEIMER
vermoord in Auschwitz
op 1942-10-12

Julia Bodenheimer groeit op in Rotterdam. Haar Duits-Joodse vader, Berthold Bodenheimer, en haar Roemeens-katholieke moeder, Maria Corbulij, hebben zich op enig moment in Rotterdam gevestigd en stichten hier na hun huwelijk op 8 september 1909 een gezin. In datzelfde jaar wordt zoon Walter geboren, hij wordt maar een maand oud. Drie jaar later, op 26 mei 1912 wordt Julia geboren. Als Julia vijf is, overlijdt haar moeder. Berthold hertrouwt na enige tijd met Rosa Baer, en Julia krijgt nog drie halfzusjes: Jeannine, Madeleine, Eliane. In dit Joodse gezin groeit ze verder op. In 1934 laten Julia en haar vader zich naturaliseren tot Nederlander. 

Julia trouwt op 14 november 1934 in Rotterdam met Hugo Kälbermann. Ze is dan 22; een jaar later schenkt ze het leven aan hun dochtertje Rosie.

Bombardement op Rotterdam

In 1941 woont Julia’s familie in de Graaf Florisstraat in Rotterdam, een straat waar voor de tweede wereldoorlog verhoudingsgewijs veel Joodse mensen wonen. Door het bombardement op Rotterdam van mei 1940 was de woonsituatie onoverzichtelijk. Er was gebrek aan woonruimte en veel families woonden bij elkaar in, vermoedelijk is dat voor het jonge gezin de aanleiding geweest om naar Amersfoort te gaan.

Inwonend bij metselaar Steenbeek

In 1942 staan Julia, Hugo en Rosie op dit adres, Goudsbloemstraat 37, ingeschreven. Ze wonen in bij de metselaar J.E. Steenbeek. Tussen 3 en 5 oktober 1942 is Julia met haar man en dochtertje weggevoerd naar Westerbork. Vier dagen later, op 9 oktober 1942,  wordt het hele gezin gedeporteerd met transportnummer 26 naar Auschwitz. Julia en Rosie zijn daar op 12 oktober 1942 vermoord.

Veel dank aan de familie voor de foto’s en de bijdragen aan deze familiegeschiedenis.