Barchman Wuytierslaan 22
hier woonde
WILLEM WILLING
vermoord in Auschwitz
op 1944-02-11

Willem Willing werd geboren op 15 januari 1891 in Amsterdam. Hij was de broer van Martha Femmetje en Sophia Mathilde uit de Spoorstraat 1, waar de stenen zijn onthuld op 23 mei 2017. Op 7 februari 1929 trouwde hij met Margot Schulman. Willem zijn eerste vrouw Bep, Hubertha Johanna Allebes, was overleden in 1927. Van beroep was hij verslaggever bij het Amersfoortsch Dagblad. Uit zijn eerste huwelijk had Willem twee dochters die beiden de oorlog overleefden.

vlnr dochter Hubertha Bernardina (Bep), Willem, Margot Willing-Schulman, dochter Willy Willing, Femmetje Willing-Willing moeder van Willem

Onderduik

Op last van de bezetter werd het echtpaar gedwongen naar Amsterdam te verhuizen, waar zij korte tijd later besloten onder te duiken. Willem in een pension aan de Prinsengracht en zijn vrouw op een andere plek. Op 21 augustus 1943 werd hij gearresteerd en op 26 augustus 1943 kwam hij aan in Kamp Westerbork.

Dagboek

Dagboek notities Willem Willing

Tijdens zijn verblijf in de strafbarak van Westerbork heeft hij een dagboek bijgehouden. Met transport nummer 86 werd hij op 8 februari 1944 naar Auschwitz gedeporteerd en daar op 11 februari 1944 vermoord. Zijn dagboek werd in januari 2005 gepubliceerd onder de titel: Afdrukken van indrukken. Dagboek en brieven uit Westerbork.

Veel dank aan de familie voor de foto’s en het delen van de familiegeschiedenis.

Lees meer over het gezin Willing in het herdenkingsboek ‘Hun namen niet vergeten’.