Hobbemastraat 5
hier woonde
CAROLINA MARTHA VAN VOLLENHOVEN
vermoord in Auschwitz
op 28-01-1944

Carolina Martha van Vollenhoven is geboren op 17 oktober 1874, ’s middags om 1 uur, in Amersfoort. Ze is het tweede kind van Jonas van Vollenhoven en Roosje van Creveld. Haar broer Salomon is dan bijna een jaar. Na Carolina worden er nog vier meisjes en twee jongens geboren in het gezin Van Vollenhoven. 

Ongehuwd

Over het leven van Carolina (roepnaam Lien) is weinig bekend, niet waar ze op school heeft gezeten en ook niet wat ze daarna heeft gedaan. Ze blijft ongehuwd en woont de laatste jaren van haar leven in de Amersfoortse Hobbemastraat. 

Een leeg huis

Na het uitbreken van de oorlog komt er al snel een eind aan gewone leven van het Joodse volksdeel. Met perfide maatregelen worden Joden stapsgewijs geïsoleerd van de rest van de bevolking. In 1942 dwingt de bezetter de meeste van hen naar Amsterdam te verhuizen. In juni vallen hiervoor de eerste oproepen van de Joodse Raad in de bus. Als Lien het noodlottige bericht krijgt, heeft zij vermoedelijk haar huisraad al elders onder kunnen brengen, want de medewerker van de afdeling Hausraterfassung van de Zentralstelle für jüdische Auswanderung treft een leeg huis aan. ‘C.M. van Vollenhoven wohnt bei Fr. F. de Jong und hat nur Kleider, Schuhe, un Leibwasche. Sie hat bei der Evakierung alles mitgenommen’ noteert R. Berends-Lam op 31 augustus 1942 op de Möbelaktion Stammkarte.

Barak 55

Lien voegt zich met haar zus Maria (Mimi) bij hun broer Salomon en zijn vrouw Free die onderdak hebben gevonden in de Albrecht Dürerstraat 12-huis in Amsterdam. Op dit adres is een liberaal Israëlitisch rusthuis, met bewoners die in voortdurende grote angst leven om te worden gedeporteerd. Eind januari 1943 wordt die angst voor Lien werkelijkheid en via Kamp Vught belandt zij op 29 januari met Maria, Salomon en Free in barak 55 in Westerbork. Ze zit er bijna een jaar. Op 25 januari 1944 wordt ze met haar familie op transport gezet naar Auschwitz. Carolina Martha van Vollenhoven wordt daar op 28 januari 1944 bij aankomst direct vermoord.