Regentesselaan 35
hier woonde
ZWIER REGELINK
gefusilleerd in Amsterdam
op 1944-10-24

Dr. Zwier Regelink werd geboren op 9 april 1909 in Baarn. Hij was gepromoveerd tot doctor in de sociale geografie en werd leraar aardrijkskunde en geschiedenis aan het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt te Amersfoort. Als reserveofficier moest hij zich in 1943 melden voor krijgsgevangenschap. Hij weigerde dit en dook onder. Daar raakte hij betrokken bij het verzet onder de schuilnaam ‘Van Straaten’.
Hij werkte voor de LO/LKP en werd bij die verzetsgroep districtscommandant voor zuidwest Utrecht. Samen met het hoofd van de radiodienst wist hij een radioverbindingsnet op te bouwen met een – voor die tijd – groot zendbereik.
Aanvankelijk had hij zijn stafkwartier in Polsbroek. Later werd dit verplaatst naar De Meern. Op de avond van 3 oktober 1944 werd hij in een café in De Meern door landwachters gearresteerd op verdenking van spionage. Zwier werd aanvankelijk opgesloten in Utrecht en zijn vrienden beraamden nog plannen om hem daar te bevrijden, maar het was al te laat. Hij werd overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Als represaille voor een actie van het verzet – een aanslag op de beruchte SD-er Oelschlägel – werd Zwier in de vroege ochtend van 24 oktober 1944, tezamen met 28 anderen, op de Apollolaan in Amsterdam gefusilleerd. Op die plaats werd later het monument Verzetsgroep geplaatst, ter herinnering aan deze executies. De lichamen liet men nog enige uren op straat liggen, alvorens die in Westerveld werden gecremeerd. Uit wraak staken de Duitsers ook nog enige woningen in brand. In Amersfoort werd het Regelinkplein naar hem vernoemd.