Tijdens een steenlegging komen veel herinneringen boven. Bezoekers komen soms na meer dan een halve eeuw pas weer op de plek van toen. Tijdens de steenlegging in het Vermeerkwartier deelde Gary Young een heel bijzonder verhaal met de aanwezigen. 

Gary Young woont al jaren in Amerika en kwam speciaal voor de steenlegging over. Gary heette vroeger Gerrit Jonkman. Hij woonde tijdens de oorlog in de Roelofsstraat, net om de hoek van de Anthonie van Dijckstraat in het Vermeerkwartier. Gerrit speelde vaak op het plein van de Aloysiusschool. Hij was getuige van het moment dat Franz Guthmann en zijn gezin uit huis (Anthonie van Dijckstraat 2) werden gehaald en afgevoerd. Gary maakt een tekening van dit pijnlijke moment (zie schets).

De buurjongen aan de overkant was getuige en tekende het moment dat het gezin Guthmann uit huis werd gehaald.

Een witte ster op de jas

Een chique auto als deze zag de jonge Gerrit niet eerder in zijn straat. Buiten was het doodstil en verder niemand te zien. Het was meteen duidelijk dat de bewoners van nummer 2 werden opgehaald. Gary vertelt: “De huissleutels gleden geruisloos in de zak van de Duitse officier (links op de tekening). De chauffeur (rechts op de tekening) opende het portier als teken van vertrek en het gezin stapte heel kalm in.” Gerrit tekende naar zijn beleving een witte ster op de jas van Franz Guthmann. “Wist ik veel”, zegt Gary nu. “Niemand legde mij iets uit of sprak erover. Dat was natuurlijk veel te gevaarlijk.”

No Comment

Comments are closed.