De Tweede Wereldoorlog loopt op zijn einde. In de ochtend van 5 mei 1945, de dag van de capitulatie door de bezetter, willen de kinderen Van Opijnen rond het middaguur naar de stad om de bevrijding te vieren. Wat een feest had moeten worden, eindigde in een drama. Frans, toen 13 jaar, staat met andere mensen uit de buurt aan het begin van de Puntenburgerlaan, op de kop van het Soesterkwartier.

Daar, langs het spoor, was vroeger een rosarium en speeltuin. Het gezin Van Opijnen is van plan naar
de binnenstad te gaan. De kinderen willen de feestvierders zien vanwege de capitulatie van de Duitse bezetter en de bevrijding van Nederland. Maar er is een opstootje in de binnenstad waar twee Amersfoorters worden gedood en aan de zijde van de bezetter drie gewonden vielen. Onmiddellijk na het vuurgevecht wordt de binnenstad hermetisch afgezet. De verloren bezetter jaagt bewoners van de straat, soms met schoten in de lucht.

In het hoofd geraakt

Vanuit de stad, aan de andere kant van het spoor, rijden een aantal SS-ers met hun auto. Zijn zij zelf nu op de vlucht? Zij stoppen in de Brouwersstraat, in de buurt van de vroegere Phoenix Brouwerij (dat is nabij waar nu de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is gevestigd). Er is voor hun geen enkele vorm van bedreiging. De frustratie is groot. Ze zien aan de andere kant van het spoor een grote groep uitgelaten mensen. Het spoor was toen met 4 spoorbanen nog niet zo breed als thans. De Duitse soldaten beginnen in het wild te schieten naar de mensenmenigte aan de andere kant van het spoor, toen een afstand van zo’n veertig meter. De mensen zoeken, waar mogelijk, dekking. Frans kan niet snel genoeg dekking zoeken. Hij wordt in het hoofd geraakt. Hij overlijdt die middag rond 15.00 uur. Op 10 mei 1945 is Frans begraven op de RK begraafplaats aan de Utrechtseweg. Zijn grafsteen vermeldt: “gevallen als slachtoffer voor de vrede”.

Uitnodiging

Hierbij nodigen wij u uit voor het bijwonen van de onthulling van één herdenkingssteen. Deze steen wordt gelegd voor Frans van Opijnen. Hij werd op dertienjarige leeftijd doodgeschoten op 5 mei 1945 door kogels, afgevuurd door gefrustreerde SS-ers. Het betreft hier de 20e steenlegging van onze Stichting.

Onthulling herdenkingssteen

De onthulling vindt plaats op woensdag 22 mei 2019 om 17.30 uur bij Rijnstraat 37 Amersfoort. In tegenstelling tot eerdere ceremonies is dit de enige steen die deze middag onthuld gaat worden. Deze keer is er ook geen gemeenschappelijk kopje koffie na afloop. Wij stellen uw aanwezigheid op prijs. U hoeft zich niet vooraf aan te melden.

No Comment

Comments are closed.