De commissaris van de Koning de heer Oosters en de burgemeester van Amersfoort de heer Bolsius openen samen de foto-expositie ‘OORLOG IN DE PROVINCIE – De Utrechtse 50 foto’s’ in het Amersfoortse Rietveldpaviljoen op vrijdag 14 februari om 16.00 uur. U bent van harte welkom!

Het land verdedigen op schaatsen (Bron: via 033fotostad.nl)

Foto’s en teksten schetsen de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de provincie Utrecht. De ontreddering van de slachtoffers, de razzia’s, het puin, het gebrek aan voedsel, de uitsluiting en vervolging van joden en de uitzinnige opluchting van de bevrijding; het komt allemaal voorbij.

Van mobilisatie tot aftocht

Foto’s zijn een krachtig middel om herinneringen te bewaren. Met de verhalen doordringen zij ons van de betekenis van 75 jaar vrijheid. Specifieke Utrechtse aspecten komen aan bod zoals de mobilisatie en de rol van de Grebbelinie, Kamp Amersfoort, de betekenis van de Maliebaan in Utrecht, en de aftocht van het Duitse leger in Woudenberg. Ook het dagelijkse leven ging, tegen het decor van de oorlog door: spelende kinderen, bruiloften, fanfare en humor.    

Onderdeel van landelijk project

Krijgsgevangen uit groep van 101 Sovjetsoldaten

De expositie hoort bij het landelijke project 75 Jaar Vrijheid ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s.’De beelden zijn gekozen uit de collecties van musea en archieven en uit inzendingen van het publiek. De zoektocht is uitgevoerd door een werkgroep onder leiding van de commissaris van de Koning.  In de werkgroep waren verder vertegenwoordigd: de Universiteit Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht,  het Centraal Museum, Het Utrechts Archief, Amersfoort in C, Archief Eemland, Het Spoorwegmuseum, FOTODOK, het Nationaal Militair Museum, het NIOD instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en RTV Utrecht.

Praktische informatie

  • Datum expositie: van 13 februari tot en met 8 maart 2020
  • Locatie: Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort
  • Openingstijden: donderdag van 12 tot 21 uur, vrijdag tot en met zondag van 12 tot 17 uur
  • Programma: lezingen, interviews, rondleidingen op www.033fotostad.com
  • Entree: €3,50. Tijdens de officiële opening is de toegang gratis.

 

No Comment

Comments are closed.