Voltastraat 55
hier woonde
FRIEDRICH WILHELM KAMP
vermoord in Auschwitz
op 1944-09-06

vlnr: Henriette, peuter Rolf, Inge, baby Nico, Fritz, Adolph Kamp (1937)

Friedrich (Fritz) Wilhelm Kamp komt op 8 juli 1895 in Krefeld ter wereld. Hij is het eerste kind van Adolph Kamp en Henriëtte Kaufmann. Op 5 juni 1899 krijgt hij een zusje, Else. Fritz groeit op in een ondernemersmilieu. Zijn familie heeft in Krefeld sinds lang een groothandel in slagerijbenodigdheden en een toeleveringsbedrijf van aandrijfriemen voor machines in de zijdeweverij. Het zijn actieve en sociaal betrokken inwoners in het welvarende Krefeld van die tijd. Fritz trouwt in 1932 met Inge Meyer en ze krijgen twee zoons: Rolf Ludwig in 1934 en Nikolaus Alexander in 1937. Het gezin woont met de ouders van Fritz aan de Deutscher Ring 45. Fritz klimt al snel op tot directeur van het familiebedrijf Gebr. Kamp.

Donkere wolken

Intussen hebben zich boven het leven van de Joden in Duitsland zeer dreigende wolken samengepakt. Door de niet-aflatende antisemitische propagandamachine van de nazi’s worden ze gezien als volksvijand nummer 1. Voor Fritz en Inge is het de reden om met gezin en ouders een vertrek naar Nederland te plannen op 10 november 1938. In de nacht ervoor barst in heel Duitsland de gruwelijke Kristallnacht los.

Verraad

In Nederland vinden ze in Amersfoort een woning in de Voltastraat, op nummer 55. Fritz’ ouders gaan in de Soembastraat wonen. Maar ook hier zijn ze uiteindelijk niet veilig. Na de Duitse inval volgen anti-Joodse maatregelen elkaar in snel tempo op. Fritz duikt in juli 1942 met Inge onder in Stoutenburg; de jongetjes gaan naar een ander onderduikadres. NSB-verraad wordt hem echter noodlottig. Op 23 mei 1944 pakken vier Amersfoortse politieagenten de onderduikers en de onderduikgevers op.

Via Euterpestraat, Westerbork naar Auschwitz

Een arrestantenwagen vervoert Fritz en Inge ‘naar de Euterpestraat’ in Amsterdam. Op deze beruchte plek volgt een langdurig verhoor door de SD naar de verblijfplaats van de kinderen. Drie dagen later komen ze in doorgangskamp Westerbork aan. Op 3 september gaat de 49-jarige Fritz Kamp op transport, met 1018 anderen, naar Auschwitz. Vermoedelijk is hij daar direct na aankomst op 6 september 1944 is vergast.

Herenigd

Nico Kamp en Betty van Os, 1941

Inge overleeft de concentratiekampen. In de zomer van 1945 wordt ze herenigd met haar zoontjes die de oorlog met 13 onderduikadressen hebben overleefd. Ze overlijdt in 2009 in Lugano na een lang en actief leven.

Veel dank aan de familie voor de foto’s en het delen van de familiegeschiedenis.