Van Marnixlaan 40
hier woonde
GERRIT JONKMAN
vermoord in Amersfoort
op 1945-04-23

Gerrit en Aukje Jonkman-de Jong in 1936

Gerrit Jonkman is geboren op 29 mei 1885 in Wolvega. Hij was procuratiehouder bij de Rotterdamsche Bank. Bij een doorzoeking van het bankgebouw is in de kamer van de directeur, Petrus Josephus Rogaar, een groot aantal papieren gevonden, waarop bedragen stonden vermeld die aan spoorwegstakers moesten worden uitbetaald. In de boeken van Gerrit zijn ook dergelijke lijsten aangetroffen. 

Villa t Huys te Kalkwegh

De Duitsers beweerden dat ze een wapenopslagplaats in het bankgebouw hadden gevonden, maar de familie van de directeur spreekt dat tegen. Zowel Jonkman als Rogaar zijn op 21 april 1945 opgepakt en weggevoerd naar villa t Huys te Kalkwegh aan de Laan 1914 en daar in de kelder opgesloten. Hier bevond zich op dat moment ook politieman G.N. van Asperen. De villa behoorde tijdens de oorlog functioneel tot Kamp Amersfoort. In deze kelder bevonden zich  al de verzetsmensen Ariën Adrianus Gorter en Nicolaas Waalewijn. Tijdens diezelfde nacht zijn opnieuw twee gevangenen in de kelder gebracht: vader en zoon Gerrit en Catrienus van ’t Eind. 

Op 23 april 1945 is Gerrit Jonkman met zijn vijf medegevangenen in de tuin van de villa gefusilleerd en daar begraven. Gerrit is herbegraven op de Erebegraafplaats Rusthof in Leusden.

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Gerrit Jonkman bij de Rotterdamse Bank te Amersfoort. Jonkman zit centraal op de voorste rij met zijn vrouw rechts.