Grote Koppel 14
hier woonde
MAURITS VAN VOLLENHOVEN
vermoord in Auschwitz
op 1943-01-25

Maurits van Vollenhoven komt op 26 juli1882 ’s ochtends om 07.00 uur in Amersfoort ter wereld. Zijn ouders, Jonas Salomon van Vollenhoven en Roosje van Creveld, wonen dan in de Langestraat op nummer 46. De eerste twee jaar van zijn leven is hij samen met een oudere broer Salomon en vier zussen, later wordt er nog een meisje geboren in het gezin.

Ondernemersfamilie

Maurits groeit op in een ondernemersfamilie. In de adresboeken van Amersfoort is vader Jonas als koopman terug te vinden op verschillende adressen in de Langestraat; later verhuizen gezin en firma naar de Grote Koppel in Amersfoort. Eenmaal volwassen gaat Maurits werken in het familiebedrijf. Hij trouwt niet, en blijft vrijgezel.

Het Apeldoornsche Bos, 1941

Ontruiming Apeldoornsche Bos

In de oorlog wordt hij opgenomen in de Joodse psychiatrische instelling het Apeldoornsche Bos. Onduidelijk is of hij er dan als patiënt woont of dat hij er heeft gewerkt. Lange tijd wordt deze Joodse psychiatrische instelling in Apeldoorn beschouwd als een veilige haven binnen bezet Nederland. Maar op 20 januari 1943 blijkt deze veiligheid een illusie. De volgende dag begint wrede de ontruiming van het Apeldoornsche Bosch. Alle patiënten worden gedeporteerd, een aantal medewerkers weet te vluchten en een klein aantal gaat mee in de trein. Voor bijna allemaal geldt: de dood tegemoet. Op de lijst van de gedeporteerden staat ook de naam van Maurits van Vollenhoven vermeld. Maurits van Vollenhoven is bij aankomst in Auschwitz-Birkenau op 25 januari 1943 direct vergast.