Als afsluiting van de steenleggingen organiseert stichting Herdenkingstenen Amersfoort een grote herdenking in de Sint Joriskerk in Amersfoort. Op 24 april om 16.00 uur komen nabestaanden, vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en het verzet, Amersfoorters, belangstellenden en andere betrokkenen samen om de Amersfoortse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. 

Presentatie herdenkingsboek

In de bijeenkomst staan we samen stil bij de slachtoffers met sprekers uit de kringen van joodse slachtoffers en verzetsstrijders. We zijn zeer vereerd dat Emmy Menko en Bas van ’t Eind willen vertellen wat deze geschiedenis voor hen betekende. We geven een kijkje achter de schermen van het onderzoekswerk in de archieven en bij nabestaanden thuis, dat vrijwilligers van de stichting de afgelopen jaren hebben verricht om de slachtoffers zo goed mogelijk te leren kennen. Er is muziek van componisten, die in de tweede wereldoorlog vervolgd zijn en uitgevoerd door Eleonore Pameijer. Ook reiken we het eerste exemplaar van het herdenkingsboek uit. Dit boek vol indringende Amersfoortse familieverhalen en alle namen van de slachtoffers is geschreven door Channa Kalmann.

Ruim 400 herdenkingsstenen

De stichting Herdenkingsstenen Amersfoort is op 30 april 2015 begonnen met het plaatsen van herdenkingsstenen in Amersfoort. Deze herdenkingsstenen zijn een eerbetoon voor burgers, die in de Tweede Wereldoorlog op hun laatste woonadres in Amersfoort door de nazi’s zijn opgepakt en gedeporteerd naar concentratiekampen en daar of elders zijn omgekomen. Voor deze slachtoffers is er vaak geen laatste rustplaats. Er liggen ruim 400 herdenkingsstenen in de straten van Amersfoort. Met de herdenkingsstenen wil de stichting er voor zorgen dat de namen van deze slachtoffers nooit vergeten worden.

Aanmelden voor slotherdenking

Wilt u de herdenking in de Sint Joriskerk bijwonen? U bent van harte welkom! De herdenking start om 16.00 uur. Inloop vanaf 15.30 uur. Het officiële programma eindigt om 17.15 uur. Daarna is er tot 18.00 uur gelegenheid om elkaar met een hapje en drankje te ontmoeten. Meldt u zich uiterlijk 18 april aan via het contactformulier. Geef aan met hoeveel personen u komt. Uw aanmelding is tevens de bevestiging dat u aanwezig bent. 

No Comment

Comments are closed.