Snoeckgensheuvel 13
hier woonde
JOHANNA HERSCHEL
vermoord in Sobibor
op 1943-04-09

Op dinsdag 6 april 1943 vertrekken vanuit Kamp Westerbork 2020 mensen naar Sobibor. Onder hen is Johanna (Annie) Herschel, die samen met haar ouders Leonard en Marianne Herschel-Klein haar dood tegemoet gaat. 

Annie Herschel, wordt geboren in Sabang in het toenmalige Nederlands-Indië op 3 juni 1918. In 1943 werkt ze als kantoorbediende bij fotozaak De Smalen aan de Kortegracht in Amersfoort. Ze woont thuis, bij haar ouders, net als haar zus Dé. Haar broer Harry en haar oudste zus Bets zijn getrouwd en wonen elders.

Ze is 24 als ze op het onderduikadres in Ulvenhout wordt opgepakt en met haar familie via Kamp Vught naar Westerbork wordt gestuurd. Op 6 april 1943 moet Annie met haar ouders op transport naar Sobibor. Haar zusje Dé blijft achter in Westerbork, samen met Bets, haar man Samuel en hun baby Bobby van een jaar. 

Eerste dag van de reis was al verschrikkelijk

De reis in veewagons van Westerbork naar Sobibor is mensonterend getuige het onthutsende verslag van lotgenoot Levie Sluijzer:

“Eerste dag van de reis was al verschrikkelijk. De wagon was tjokvol. Wanneer iemand van de wc gebruik moet maken moet hij over anderen heen klimmen. Vooral voor de zieken is het enorm lastig wanneer die uit de bedden geholpen moeten worden. De stemming is nu al vreselijk, iedereen kift en maakt ruzie. Wanneer de deur dicht is, stinkt het ontzettend en erg benauwd. De deur open, dan tocht het erg. We zitten in pikdonker. ‘s Nachts is het niet uit te houden van de kou. Het is een ontzettende nacht en wanneer we ‘s morgens de deur open maken blijkt dat het hier hartje winter is.” 

Vermoord in Sobibor

Maar twee vrouwen van dit transport weten het kamp en de oorlog te overleven. Annie Herschel is bij aankomst op 9 april 1943 direct vermoord.

Veel dank aan de familie voor de foto en de bijdragen aan deze familiegeschiedenis