Snoeckgensheuvel 13
hier woonde
LEONARD HERSCHEL
vermoord in Sobibor
op 1943-04-09

Leonard Herschel wordt geboren op 2  mei 1882 in Utrecht. Aan zijn leven komt op 9 april 1943 een einde door vergassing in concentratiekamp Sobibor.

Naar Indië

Leonard is een van de vier kinderen van Hartog Herschel en Mariana Poortje. Hij kiest voor een militaire loopbaan en vertrekt als adjudant onderofficier, de hoogste onderofficiersrang, naar Nederlands-Indië. Vlak voor de afvaart trouwt hij op 15 november 1911 in Amersfoort met zijn nicht Marianne Klein‏‎, de dochter van Marcus Klein en Betje Poortje. Er zijn vier getuigen bij het huwelijk: ‘photograaf ’Benjamin Nieweg, ‘magazijnbediende’ Louis Barnstijn en 2 broers van de bruid: Asser Klein, (klerk bij de Posterijen en Telegraphie) en Leonard Klein (winkelbediende). 

Gezinsuitbreiding

In Indië worden vier van zijn vijf kinderen geboren: twee jongens: Hartog (Harry) en Max en twee meisjes: Elisabeth (Bets) en Johanna (Annie). Max overlijdt op 2-jarige leeftijd. Terug in Amersfoort krijgen Leonard en Marianne nog een dochter, Debora (Dé). Dé sluit de rij.

Donkere tijden  

In 1925 woont Leonard met zijn gezin in de Puntenburgerlaan 45. In januari 1940 staat er een nieuw adres achter de inmiddels ‘gep. onderluit. N.I. leger’: ’t Stort Zuid 13, nu Snoeckgensheuvel 13. Na mei 1940 breken er donkere tijden aan voor Leonard en zijn familie. In 1943 zit hij met vrouw en kinderen noodgedwongen ondergedoken in Ulvenhout. Hier worden ze op 4 maart 1943 opgepakt en op 12 maart overgebracht naar Kamp Vught. Op 31 maart 1943 komen ze aan in Westerbork. Op 6 april 1943 moet Leonard op transport naar Sobibor, samen zijn vrouw en zijn dochter Annie. Zijn jongste dochter Dé blijft achter in Westerbork, evenals zijn oudste dochter Bets, haar man Samuel en Leonards’ 1-jarig kleinkind Bobbie.

Vermoord in Sobibor

Leonard Herschel is bij aankomst in Sobibor op 9 april 1943 direct vermoord. Van zijn hele gezin overleeft alleen zijn zoon Harry de oorlog.

Veel dank aan de familie voor de foto en de bijdragen aan deze familiegeschiedenis