Bolderstraat 61
hier woonde
SCHOONTJE HILVERSUM-PEPERWORTEL
vermoord in Auschwitz
op 1942-11-05

Schoontje Peperwortel is de dochter van Jacob Peperwortel en Leentje Wegloop. Ze wordt geboren op 15 januari 1895 in Amsterdam en is de middelste van een groot gezin. Over haar jeugd is ons (nog) niets bekend. Vermoedelijk heeft de familie het niet breed gehad met een gezinshoofd dat de kost voor het grote gezin heeft moeten verdienen als sjouwerman. 

Schrijven kan vader Peperwortel niet, zo laat hij aantekenen door de ambtenaar op de akte van Schoontjes huwelijk op 5 januari 1921 met de Amersfoorter Hartog Hilversum. Schoontje gaat na haar huwelijk met Hartog mee naar Amersfoort en krijgt met hem hier drie kinderen: Nathan, Sarah en Jentje. Ze woont met haar gezin op verschillende adressen in de stad, maar in de jaren dertig verhuist ze naar de Bolderstraat 61. Op dit adres woont ze tot in het oorlogsjaar 1942. Vanaf de Duitse inval sluit het net van de bezetter steeds strakker om Schoontje en haar gezin. Een normaal (gezins)leven is met de vele anti-semitische ge- en verboden onmogelijk. 

Opgepakt en naar Westerbork

Tijdens de Joodse feestdagen, op 2 oktober 1942, worden alle gezinnen van wie de mannen in werkkampen zitten ‘opgepakt’ en naar Westerbork afgevoerd. Schoontje’s man Hartog is tewerkgesteld in zo’n werkkamp, in Vledder. Van het ene op het onder moment en onder het mom van gezinshereniging ontruimen de nazi’s begin oktober ’42 alle werkkampen en sturen ze alle Joodse mannen naar Kamp Westerbork. 

‘Niet meer in Westerbork’

Vermoedelijk is het zo ook gegaan bij Schoontje. Opgepakt met haar twee dochters Sara en Jentje, gedeporteerd naar Westerbork tussen 3 en 5 oktober 1942 en daar (kort) herenigd met haar man Hartog. En allebei in grote onzekerheid over hun oudste kind, Nathan. Schoontje, haar dochters en haar man staan op 2 november op de transportlijst. Op haar  registratiekaart staat te lezen: ‘niet meer in Westerbork’. 

Naam in de Staatscourant

Te midden van lange lijsten in de Staatscourant van 17 augustus 1950 staat de datum vermeld waarop ze is vermoord: 5 november 1942, 3 dagen na haar vertrek uit Westerbork. Schoontje Peperwortel is 47 jaar geworden.