Bolderstraat 61
hier woonde
SARA HILVERSUM
vermoord in Auschwitz
op 1942-11-05

Sara Hilversum komt op 10 februari 1926 ter wereld in Amersfoort. Ze is de dochter van Schoontje Peperwortel en Hartog Hilversum. Ze groeit op in Amersfoort, maar naar welke scholen ze ging, wie haar vriendinnen waren, hoe haar leven aan het begin van de oorlog eruitziet, daarvan is niets terug te vinden in de archieven. 

De Duitse inval, de bezetting, de discriminatie, de terreur, de oorlogsjaren in Amersfoort moeten voor Sara doordrongen zijn geweest van angst, onzekerheid, een niet begrijpen. Waarom wij? En dan die fatale 5 oktober 1942: ‘gearresteerd, ‘opgepakt’ en weggevoerd naar Kamp Westerbork. Samen met haar moeder en haar zusje van zes. Daar heeft ze haar vader weer gezien. Bijna een maand lang zijn ze nog met elkaar – maar zonder haar broer Nathan – in het overvolle kamp. 

Zestienjarige Sara

Op maandag 2 november 1942 staat ze met 953 andere mensen, waaronder haar ouders Hartog en Schoontje en haar zus Jentje, op de transportlijst voor deportatie naar Auschwitz. Ze komt er op 4 november 1942 aan. Op 5 november 1942 wordt er in de gaskamers van Auschwitz een einde gemaakt aan het leven van de zestienjarige Sara Hilversum.