Daltonstraat 31
hier woonde
MARJAN REBECCA COHEN
vermoord in Sobibor
op 1943-07-02

Marjan Rebekka wordt op 14 juni 1938 geboren in Amersfoort waar haar ouders, Salomon Cohen en Marie-Evalina Cohen-Peper, kort daarvoor een huis in de Daltonstraat 31 hebben betrokken. Marjan is het derde kind in het gezin. Haar grootouders zijn Wolf Peper en Rebekka Peper-de Jong die in Amersfoort bekende persoonlijkheden zijn. Opa Wolf is actief als ondernemer en zit in het bestuur van de lokale VVV. We mogen aannemen dat Marjan met haar tweede naam, Rebecca, naar haar grootmoeder is vernoemd.

Op de lijst met Joodse leerlingen, die in opdracht van de Duitse bezetter in 1941 is opgesteld, staat dat Marjan onderwijs volgt op de Voorbereidende Montessorischool. Deze school is aan de Utrechtseweg nr. 102 gevestigd. Klasgenootje van Marjan is haar nichtje Eliseba Esther Velleman. Nadat de Duitsers ook in het onderwijs de anti-Joodse maatregelen instellen, is Marjan gedwongen deze school te verlaten. Waarschijnlijk gaat zij dan naar de pas opgerichte Joodse School. Deze school, door particulier initiatief uit Joodse kring van de grond gekomen, is vanaf 1 december 1941 in het wijkgebouw aan het Laurens Costerplein nr. 14 gehuisvest. 

School stopt 

De anti-Joodse maatregelen nemen voortdurend toe. Ook het gezin Cohen moet op 19 februari 1943 onder dwang van de bezetter naar Amsterdam verhuizen. Zij betrekken een woning op de Transvaalkade 1141 in Amsterdam-Oost. Op 20 juni van hetzelfde jaar worden zij allen gearresteerd. Met 5500 andere Joden worden Marjan en de overige leden van het gezin naar kamp Westerbork afgevoerd. Marjan wordt samen met haar moeder en haar broertjes Hartog en Wolf in barak 65 geïnterneerd. Negen dagen later, op 29 juni, volgt het transport naar Sobibor waar zij, net als de andere leden van het gezin, op 2 juli 1943 wordt vermoord. Marjan heeft dan de leeftijd van vier jaar.